Claudia Sheinbaum – prva žena u predsedničkoj fotelji Meksika

U nedelju, 2. juna, izbori nisu održani samo u Srbiji već i u Meksiku. Nakon dugotrajne i najkrvavije kampanje u istoriji Meksika, Claudia Sheinbaum izabrana je za novu predsednicu, što je prvi put u istoriji zemlje da žena zauzme ovu poziciju. Pre nego što se kandidovala za predsedničku poziciju, Sheinbaum je bila gradonačelnica Meksiko Sitija, što je jedna od najuticajnijih političkih pozicija u zemlji. 

Kako prenosi Politico, nova predsednica je tokom svog govora rekla, „Prvi put za 200 godina postojanja republike, postaću prva predsednica Meksika. Kao što sam prethodnom prilikom rekla,nisam do ovde došla sama. Sve smo došle ovde, sa našim heroinama koje su nam dale otadžbinu, sa našim precima, našim majkama, našim ćerkama i našim unukama.” 

Print screen: reaction.life

Zvanična izborna vlast Meksika saopštila da je 61-godišnja bivša gradonačelnica Meksiko Sitija osvojila između 58 i 60 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, što je prednost od oko 30 odsto u odnosu na njenu glavnu rivalku, Xóchitl Gálvez. Sheinbaum će prvog oktobra zameniti svog mentora i trenutnog predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora.


Ko je Claudia Sheinbaum?

Po struci diplomirana fizičarka, orijentisana pre svega na održivi razvoj i ekologiju, nova predsednica Meksika je i kroz svoju političku karijeru pozicionirana kao velika zagovornica održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena. Sheinbaum je ušla u politiku 2000. godine, kao članica levičarske političke stranke Morena. Od 2000. do 2006. godine imenovana je za sekretarku za zaštitu životne sredine Meksiko Sitija. Nakon što je napustila tu funkciju 2006. godine, posvetila se nauci, pridružila se Međunarodnom panelu za klimatske promene i postala deo tima koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2007. godine.

U 2015. godini, postala je prva načelnica okruga Tlalpan u Meksiko Sitiju. Od 2018. do 2023. godine bila prva gradonačelnica Meksiko Sitija.

Print screen: latinoamerica21.com

Tokom svog mandata kao gradonačelnica Meksiko Sitija, pokrenula je inicijative za smanjenje zagađenja i promovisanje obnovljivih izvora energije. Pored toga, tokom svog mandata povećala je broj sigurnih kuća kao i sistem podrške ženama koje su prebrodile nasilje, koji uključuje pravnu i psihološku podršku. Uvela je i strože zakone i kazne za rodno zasnovano nasilje, uključujući mere za bolji odziv pravosudnih organa na slučajeve porodičnog nasilja i femicida.

Nova predsednica je takođe poznata po svojim pro-palestinkim stavovima. U jednom otvorenom pismu, iz 2009. godine, za časopis La Jornada rekla je, „Zbog svog jevrejskog porekla, zbog ljubavi prema Meksiku i zbog toga što se osećam kao građanka sveta, delim sa milionima želju za pravdom, jednakošću i mirom, i stoga samo sa užasom mogu da gledam slike bombardovanja“, dodajući: „Nijedan razlog ne opravdava ubistvo palestinskih civila… Ništa, ništa, ništa ne može opravdati ubistvo deteta.“


U izboru za lidersku poziciju Meksika – dve žene

Iako su bila tri kandidata na ovim izborima u primarnom fokusu su bile: Claudia Sheinbaum, (koja predstavlja levo orijentisanu partiju Moren) i Xóchitl Gálvez (koja predstavlja meksičku opozicionu koaliciju).

Gálvez je, tokom svoje predsedničke kampanje, otvoreno kritikovala politiku predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Pre svega kritikuje to što predsednik izbegava da se bavi organizovanim kriminalom u zemlji i visokim brojem nestalih osoba. „Ova vlast je normalizovala nasilje i želi da se naviknemo na varvarstvo”, prenosi Reuters.

Print screen: elmundo.es

Dok je centar kampanje kod Sheinbaum bilo poboljšanje životne sredine i stvaranje mreže podrške socijalno ugroženim grupacija, Galvez se fokusirala na povećano nasilje i organizovan kriminal u Meksiku. Na konferenciji koji je preneo Wilson Center, Galavez je istakla kako se pogoršao kriminal za vreme Obradorovog mandata objašanjavajući da je najveću uzrok smrti u državi homicid. „Slogan njegove kampanje “Zagrljaji, ne metci” postao je zločinački nemar jer su zagrljaji postali za kriminalce a meksički građani su primili metke”, kaže opoziciona kandidatkinja.


Najkrvaviji izbori u modernoj istoriji Meksija

Izbori u Meksiku sada su najkrvaviji u njegovoj modernoj istoriji, sa sve većim brojem incidenata nasilja. U petak, kandidat koji se kandidovao za lokalnu funkciju u centralnoj državi Puebla ubijen je na političkom mitingu, čime je broj ubijenih kandidata porastao na 37 uoči izbora u nedelju. To predstavlja povećanje u odnosu na prošlu izbornu sezonu, kada je ubijeno 36 kandidata. Uz to,  zabeleženo 828 nesmrtonosnih napada na kandidate tokom ove izborne sezone, što dodatno ukazuje na zabrinjavajući trend nasilja u političkom procesu

Print screen: GZERO Media

U poslednjih 20 godina, znatno se povećao broj ubistava u Meksiku, velikim delom izazvan porastom narko kartela koji ratuju za teritoriju. Prema grafikonu sa sajta GZERO Media, vidimo da se znatno povećao broj ubijenih javnih funkcionera i boraca za ljudska prava, a najveći broj ubijenih političara ove godine je iz partije Moren.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još