Cvet Srebrenice na beogradskim zidovima

Na ulicama Beograda osvanuli su grafiti koji prikazuju cvet Srebrenice u beloj i zelenoj boji, uz natpis PAMTIMO u beloj boji. Ovi grafiti ispisani su u noći 12. na 13. novembar 2021. godine i nalaze se na više lokacija u Beogradu, u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac.

Redakcija Zoomer dobila je proglas u kome se navodi više o ovoj akciji.

Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! 

Smrt fašizmu! 

Tekst Proglasa

Cvet Srebrenice ili cvet „Sećanje“ je nezvanični simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio za vreme rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Cvet su osmislile žene iz udruženja „Gračaničko keranje“ iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine. Bela boja latica predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cveta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. jul 1995. godine.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još