Ceca Živojinović za Zoomer: „nikad ne reci nikad“ je istina po kojoj vredi živeti

Ceca Živojinović je sinonim za hrabrost.

Počela je da se bavi modelingom sa 15 godina. U Ameriku je otišla sa 19, a za sebe kaže da ju je to što je tako rano ušla u svet manekenstva, naučilo da se bori. Navodi da posao modela jeste da budu sređeni, nasmejani i raspoloženi, često i da prećute, ne daju svoje mišljenje i da to zna da umori. Ona se bavi psihologijom, te veliki broj pratilaca na Instagramu često koristi kako bi sa mladima pričala o mentalnom zdravlju, samopouzdanju, anksioznosti i svakodnevnim problemima sa kojima se susreću.

Ceca nam govori da su se stvari u svetu modelinga znatno promenile u poslednjih desetak godina usled uticaja društvenih mreža, te da sada, da li ćeš dobiti posao, nažalost zavisi i od broja tvojih pratilaca na Instagramu.

  • Kako ti gledaš na tranziciju u modnom, a i celokupnom svetu, koja se dešava usled ekspanzije društvenih mreža?

Modni svet na svakih par godina poprimi novi oblik u skladu sa potrebama ljudi. Ove godine je moda podređena kreiranju na drugačiji način. Trudim se da se adaptiram, nije mi lako jer mi nedostaje energija na setu, ali osećam prostor da budem više autentična i otvorena, što je uvek pozitivno. Dajem sebi vremena i ne srljam u bilo koji trend.

  • Koju si važnu lekciju naučila u svetu modelinga?

Da mogu sada da posavetujem sebe pre 10 godina, bilo bi da radim na sebi spolja i iznutra, kao i da negujem svoje samopouzdanje. To je uvek work in progress, ali sam svesna da je u modelingu, kao i u svakom poslu, važno fokusirati se na svoje veštine, a ne na ono što nemamo. Dugo nisam razumela to.

  • Rekla si da je Los Anđeles mesto za “otkrivanje sebe i svoje svrhe”. Koliko je uticalo na tvoj individualni razvoj to što si kao veoma mlada živela sama u Americi?

Da, drago mi je da ti je to zapalo za oko.

Uticalo je mnogo, pre svega zato što mi se nije dopalo odmah. Ranijih godina sam uvek odbrojavala dane do povratka u Beograd. Ovo je totalno drugi svet i ja nisam bila spremna da izađem iz zone komfora. Sada kada jesam, ne postoji bolje mesto za moj dalji napredak. Naučila sam da je “nikad ne reci nikad” istina po kojoj vredi živeti, čak iako deluje zastrašujuće. Nečiji Los Andjeles može biti i na drugom kraju rodnog grada, ako se odluči da danas krene drugim putem.

  • Kao neko ko se i sam susretao sa anksioznošću, shvataš važnost razgovora sa mladima o problemima sa kojima se susreću. Koliko ti je bitno što i na Instagramu možeš da ih motivišeš i pričaš sa njima o mentalnom zdravlju?

Veoma cenim ljude koji su spremni da slušaju o tome, kao i svoju hrabrost da otvoreno govorim o nečemu što je daleko od savršene slike za Instagram. Mogu slobodno da kažem da sam deljenjem svog iskustva pomogla drugima, ali i tom nemiru koji me je dugo pratio . “Bolje sprečiti nego lečiti”, je nešto što je moja majka često govorila kada sam bila mala. Smatram da ozbiljnije stvari možemo sprečiti ako se na vreme otvorimo i potražimo podršku.

  • Često govoriš o samopouzdanju, koje je veliki problem mladih, a koje ljudi pogrešno percipiraju kao floskulu “izgledam sebi dobro u ogledalu”. Koliko je važno izaći iz zone komfora i verovati u sebe?

Zaista ne znam šta je važnije od izlaska iz zone komfora, ukoliko ste neko ko je željan promene i toga da se oseća dobro u svojoj koži. Čuda se dešavaju kada napravimo korak napred. Samopouzdanje je veština koja se stiče promenom mišljenja o sebi, i postizanjem ličnih ciljeva. Kada smo nesgurni, duboko u sebi mislimo da smo nešto što ne mora biti istinito, a ponašamo se kao da jeste.

Najbolje je krenuti od prihvatanja da zona komfora nije naša udobnost, već naš limit.

Napisala sam program “Probudi samopouzdanje za 21 dan” gde svako može da uvidi zašto je samopouzdanje preduslov za uspešan život. I da oseti da je moguće! 

  • Voliš da čitaš i na tvom profilu mladi mogu da pronađu mnogo kvalitetnih naslova i preporuka. Koju knjigu svi Zoomeri treba da pročitaju?

Osho, „Kreativnost, oslobađanje unutrašnjih sila“. Volela bih da sam tu knjigu pročitala sa dvadeset godina!

  • Smatraš da je rad na sebi i ostvarivanju svojih ciljeva najbitniji. Koje su tvoje novogodišnje odluke i ciljevi za 2021. godinu?

Posvećenost onome što volim da radim, ljubav prema dragim ljudima, i svakog dana uraditi nešto što će me nasmejati. 2020. me je naučila da mi moje zdravlje i mir budu prioritet, i svaki moj cilj je u skladu sa tim.

Ako pričamo o  ambicijama, imam u planu pokretanje ličnog projekta u Americi. To će biti moj izlazak iz zone komfora.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još