Catherine Dickens: tim fotografa u cilju prikupljanja donacija za žene žrtve nasilja

Ko je bila Catherine Dickens?

Projekat prevođenja njenog priručnika za kuvanje na srpski jezik povlačni niz pitanja.

Catherine je bila žena Charles Dickensa, ali i mnogo više od toga, o čemu danas malo znamo. Rodila mu je desetoro dece, a već nakon petog trpela je optužbe sa njegove strane kako mu je rodila previše. Napisala je kuvar pod psedudonimom, a u njemu se nalaze recepti za do 18 osoba, što danas jedva da možemo da zamislimo u savremenom domaćinstvu.


Motivacija projekta počela je inicijativom psihologa i astrologa koji je priču o Catherine čuo od svoje prijateljice Katarine. Nakon što je izučio obrasce u njenoj natalnoj karti, Dušan navodi da postoje osnove da razmišlljamo o tome kako je Charles u najmanju ruku bio kontrolišuć, a Catherine spremna da uradi sve kako bi spasila ljubav.


Dušanova ideja bila je da oživi nevidljivost i prigušenost njene priče, koja je do sada dokumentovana samo u usmenim iskazima koje je dala susedu, novinaru, kada je odlučila da istupi i odseli se sa decom. Današnjim rečnikom rečeno, trpela je ono što nazivamo „gaslightig“, osećanje da smo ludi zbog onoga što mislimo i govorimo, a neko drugi ga proglašava neadekvatnim. Postoje i pismeni uvidi u to da ju je muž proglašavao ludom i pokušao da je, suštinski, prisilno hospitalizuje, što je na svu sreću sprečio upravo njegov prijatelj koji nije našao nikakve indikacije mentalnih poremećaja.


Cilj projekta nije da se oživljava istina o mogućem nasilju, več da se oživi jedan mali legat supruge jednog, čini se, ne tako čovečnog velikana.


Sam kuvar ilustrovalo je preko 30 žena koje su svoj rad predstavile kako portretima Catherine Dickens, tako i jelima koje je pravila. Tim za prevođenje koji čini 5 žena dobio je pojačanje i podršku predmeta Prevodne tehnologije i istraživanje za pismeno i usmeno prevođenje u okviru Masters iz konferenckjskog, stručnog i audio-vizuelnog prevođenja na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prodajom ovog priručnika planira se da se sva zarada donira ženama koje su žrtve porodičnog nasilja i na taj način ovaj projekat učini jednim „kružnim“ vidom podrške koji teži da dosedne do svih onih čija priča je nesaslušana, prigušivana ili na bilo koji drugi način narušena.


Fotografije u okviru projekta okupljaju domaće dizajnere i dizajnerke, fotografe i fotografkinje, glumce i glumice i mnoge druge emtuzijaste i umetnike i umetnice u „channelingu“ njenog lika i dela.


Ovu seriju fotografija uradio je muški tim za ciljem da prizovu lik jedne žene.

Art direktor je Dušan Jurić inicijator ovog projekta, fotograf Dušan Milenković, a model Tanasije Ivković.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još