Brige studenata i studentkinja: Univerzijada, školarina i dodatni ispitni rok

Česta iseljenja studenata i studentkinja iz domova, pokušaj gašenja Studentske poliklinike, remećenje nastavne godine zbog Univerzijade, neosnovana suspenzija, plagirani doktorat, poskupljenje školarina na pojedinim fakultetima najbolje ukazuju na nepoštovanje i nezavidan položaj studenata i studentkinja u zemlji.

“Ova vlada je pokazala kako brine o studentima”, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar pre nekoliko dana ispred Studentske poliklinike. U nastavku ćete pročitati i kako.

Studenti i studentkinje su u martu prošle godine dobili obaveštenje da za dan moraju da se isele iz svojih soba u periodu kada je međugradski prevoz bio ukinut, a u julu je to ponovljeno ali su organizovani protesti i ta odluka je povučena. Iseljenje studenata i studentkinja je svakako bilo planirano zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara zbog čega je nastavna godina izmenjena.

Ponovo Univerzijada

Evropske univerzitetske igre održaće se u Beogradu od 14. do 21. jula ove godine. Prvobitan plan održavanja je bio od 12. do 25. jula 2020. godine, ali usled pandemije virusa SARS-Cov2 pomereno je za ovu godinu što drugu godinu zaredom donosi studentima i studentkinjama nove brige poput pomeranja ispitnih rokova i iseljenje studenata iz Studentskog grada i „4. Aprila“.

„Studentkinje i studenti koji žive u studentskom domu Studentski grad od 20. juna do 1. avgusta 2020. godine primorani su da se isele iz svojih soba kako bi ih ustupili učesnicima Univerzijade koja bi trebalo da se održi u Beogradu tokom letnjih meseci. Uprkos lažnim obećanjima uprave domova da će svim stanarima biti obezbeđen alternativni smeštaj, izvesno je da će se studenti iz Studentskog grada na mesec i po dana tokom leta naći na ulici“, tada je objavljeno na portalu Mašina.

Direktor Studentskog grada, Goran Minić je rekao da će studentima i studentkinjama biti ponuđen i alternativni smeštaj, ali da je ova činjenica “laž” govori to da u preostalim domovima nema smeštajnog kapaciteta da se smesti 4.500 studenata i studentkinja koliko živi u Studentskom gradu, piše portal.

Organizovanje Univerzijade su ispratile i malverzacije novcem. Siniša Jasnić, koji se nalazio na funkciji predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) je formirao preduzeće „EUS 2020“ i nenamenski potrošio blizu dva miliona evra koji je Vlada obezbedila za pripremu ovog događaja. Nakon brojnih afera, kašnjenja u organizaciji, upozorenja premijerki Ani Brnabić od strane Evropske univerzitetske asocijacije (EUSA) Vlada je reagovala, piše Blic.

Trenutno je nepredvidivo kakvi su planovi za održavanje ovogodišnjih igara i da li će uopšte biti organizovane zbog globalne pandemije. Problem predstavlja, osim iseljenja studenata i studentkinja mogućnost širenja bolesti COVID-19 jer je najavljeno ušešće više hiljada studenata 40 evropskih zemalja.

Školarine ne, stadion da

Prošle godine studenti i studentkinje su započeli borbu radi smanjenja školarina za 30% imajući u vidu ekonomsku nesigurnost koju je prethodna godina donela i onlajn nastavu koja oduzima manje resursa.

U vezi sa tim dr Vladica Cvetković, član SANU i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, dodaje da svaki javni nastup o ovoj temi završava se time da neko mora da objavi sva primanja zaposlenih na visokoškolskim ustanovama.

„Šta je tu problem, da vidimo koliko je zaradio dekan Pravnog fakulteta, na primer. Kada bi sve to bilo objavljeno, onda bismo imali priliku da pogledamo drugu vrstu odnosa – da školarine prilično fino korelišu sa prosečnim zaradama profesora, odnosno onih koji na fakultetima rade” govori on za Istinomer.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da će biti razumevanja za studente i studentkinje čiji su roditelji ostali bez posla da mogu da plate školarinu u više rata, ali da je na fakultetima da procene da li je opravdano umanjivanje školarine. Ona je takođe zahteve studenata i studentkinja ocenila nerealnim, a u jednoj od kasnijih izjava i radikalnim, dok je Ministarstvo navelo da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima „može samo da preporuči da se smanje školarine, što je već uradilo“.

Student Pravnog fakulteta, Nikola Arsenić je istakao da se studenti iz cele Srbije javljaju sa žalbama na račun fakulteta, navodeći da Medicinski fakultet u Novom Sadu poskupljuje školarinu za 20.000 dinara, Fakultet bezbednosti na 118.200 dinara, Ekonomski fakultet podiže cenu boda kao i Fakultet organizacionih nauka.

Kao odgovor na krizu 85 univerziteta širom sveta napravilo je izmene u svojim školarinama.

Dodatni ispitni rok

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je preporuku svim visokoškolskim ustanovama da se studentima i studentkinjama omogući dodatni rok.

“Na zahtev Studentske konferencije akademija i visokih škola Srbije, a imajući u vidu vanrednu situaciju izazvanu epidemijom zarazne bolesti COVID-19 u Republici Srbiji, Ministarstvo preporučuje visokoškolskim ustanovama da, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i svojim opštim aktima, omoguće studentima dodatni ispitni rok u školskoj 2020/21. Godini”, navodi se u preporuci.

Napominje se i da dodatni rok ne bi trebalo da se razlikuje od ostalih ispitnih rokova u pogledu trajanja, cene prijave ispita i broja ispita koji se mogu prijaviti.

Poslednjih dana je aktuelno i ukidanje aprilskog roka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na šta su studenti i studentkinje odgovorili protestima.

“Već smo se uverili u mogućnosti fakulteta koji nisu uspeli ni da do kraja sprovedu dogovoreno, po pitanju dodatnih rokova, već mnogi studenti medicine, filološkog, filozofskog, fizičkog ili mnogih drugih fakulteta ostaju uskraćeni za ono za šta su se zvanično i izborili“, navodi pomenuti Nikola Arsenić.

Za kraj je važno napomenuti i to da je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu suspendovan na 36 meseci sa studija u toj ustanovi potpisom 44 profesora i asistenata na nezakonit način odlukom Upravnog suda u Novom Sadu, prenosi Danas.

Studenti i studentkinje nisu posvlašćeni, niti bezbrižno uživaju svoja studentska prava neprekidno strepeći koja sledeća odluka će ugroziti njihovo studiranje kao i pravo na boravak u studentskom domu. Očigledno je i da je mišljenje ove grupe zanemareno po pitanju odluka koje se njima bave, zato je postalo ustaljeno vanredno rešavanje problema onda kada se nezadovoljstvo iskaže protestima.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još