Bojana Milanović: Pitanje „Kako si?” ne postavljamo jer se bojimo odgovora

Večeras će na sceni Reflektor Teatra biti izvedena veoma potresna i emotivno zahtevna duodrama „Gidionov čvor”, koja prati susret i sukob nastavnice i majke dečaka Gidiona dva dana nakon dečakovog samoubistva. Predstava je nastala na osnovu teksta Džone Adams, a autorke su glumice Simonida Mandić i Bojana Milanović, koje i izvode predstavu. O težini ove teme i odgovornosti da se njoj pristupi na umetnički način za Zoomer govori Bojana Milanović.

Kako je tekao proces rada na predstavi i da li ste imale neku stručnu podršku u toku tog procesa?

U procesu smo se dosta oslanjale na iskustva dece i roditelja, nastavnika u školama, pričama koje su vrlo dobro poznate javnosti, ali i neke koje smo čuli iz našeg bliskog okruženja. Nismo imale stručnu pomoć, ali su nam na igranja dolazili učenici osnovnih i srednjih škola sa nastavnicima i videli smo da predstava itekako komunicira sa njima i da to jeste problem i realna slika današnjice.

Najveće dileme u vezi adekvatne reprezentacije ove teme otvorila je predstava „13 razloga”. Da li si je gledala i da li iz ugla umetnice koja se ovom temom bavi smatraš dobrim, ili lošim prikazom? Koje bi nam kulturne i pop kulturne sadržaje preporučila za bolje razumevanje ove teme?

Ovo je vrlo opipljiva tema, vrlo bolna i potresna. Velika je odgovornost svih u ovom lancu. I mi smo imale veliku odgovornost da se upustimo u ovu temu i da nađemo razloge, motive, kako opravdati  jednu i drugu stranu. Niko nije u pravu, svako je negde napravio propust i to je rezultiralo kobnim događajem. Ima mnogo sadržaja danas koji govore na tu temu, što me raduje, jer se o tome govori, ali i zabrinjava, jer je razlog samo jedan: to se dešava, ne možemo da zamislimo u kojoj meri. Moramo biti u tokovima takvih dešavanja i pomoći koliko možemo.

U najavi predstave stoji da je obavezno štivo za roditelje i nastavnike. Šta predstava nudi, a obrazovni sistem nije u mogućnosti da reši kada je u pitanju podrška deci u školama?

Predstava nudi mogućnost da i roditelji i nastavnici uvide gde greše i kolike su posledice njihovog nemara ili, u tom trenutku, nerazumevanja deteta.

Šta je ono što bi ti promenila kada je u pitanju podrška deci kroz naše institucije? Šta nedostaje, šta ne funkcioniše, a šta se treba modifikovati?

Nedostaje vreme i strpljenje za pojedinca, svako dete je individua za sebe, a čini mi se da se to zanemaruje i od strane nastavnika i od strane roditelja.

Zašto biramo da ćutimo i zašto je toliko teško pitati „kako si”?

Teško je ulaziti u neka intimna pitanja, a danas je to vrlo osetljivo i krajnje intimno pitanje. Valjda se više niko ili retko ko usuđuje da ga postavi, jer se boji odgovora i produbljivanja istog. Bojimo se tuđih, ali i svojih emocija i zato su dobro i duboko skrivene u nama.

Kakve su reakcije dece, a kakve roditelja ili nastavnika na predstavu?

Iako je tekst napisan 2013. godine u Americi, danas naša stvarnoost je ista, možda još i gora. Više to nije vest iz sveta, koja nam je strana, ona je itekako prisutna u našim životima. U skladu sa tim i deca i roditelji i nastavnici, ne kriju svoje emocije i tačke gde se pronalaze u ovoj priči.

Šta bi bila tvoja poruka onima koji će doći na predstavu?

Suočiti se sa detetom, njegovim potrebama, strahovima i željama, kakve god one bile.  

Fotografije u tekstu: Privatna arhiva / Predstava „Gidionov čvor”

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Small hydropower plants: is there an alternative?

In the last few years, small hydropower plants have been the most popular way of obtaining energy from water sources. At the...

Make Vojvodina Emo Again

Festival „Make Vojvodina Emo Again" održaće se po drugi put 4. februara u Omladinskom centru CK13. Na svirci će kao domaćini nastupiti...

Građani Kule i Crvenke u borbi protiv smeća

Građani Kule kivni su na svoje sugrađane zbog nesavesnog odlaganja smeća zbog čega, kako kažu, Kula „liči na deponiju". Kako bi rešili...

Da li je moguće zvati se Džejms Bond?

Ostvarenje „Neki drugi lik“ reditelja Metjua Bauera zatvoriće u nedelju, 5. februara u 20 časova u mts Dvorani peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još