bLatoubilački rat

Blatnjavko, blatokrvni, blaćenje, blatoubilački. Blato. Šta je blato? Znali smo do sada da je to gradivni materijal. Od njega se pravi opeka, ćerpič. Ponekada i neki ogorčeni stariji sugrađanin, ili neki bivši „veliki“ državnik. Od skoro, blato je postalo i energent. Oduvek smo bili inovativni. U vremenu kada se proročanstva ostvaruju, pogotovo ona vezana za energetske krize, vraćamo se našoj staroj boljci- jugoslovenskoj skromnosti i snalažljivosti. Zafalilo nam drva? Eto je jalovina, može ona fino da posluži. Čekaj, pa jalovina je daleka uspomena na ugalj? Ma što bi se to bacalo, rokni ga malo brate u TENT, neće niko primetiti, mora da se štedi!

Eno, cvokoću mi Obrenovčani, ubiše se od neprimećivanja.

Možda napravim novu stalnu kolumnu. Paša lista naslove i nervira se. Video sam naslovnu stranicu jednog kulturnog tabloida, koji nam poručuje: „SVET NA IVICI RATA ZBOG ENERGENATA: VUČIĆ SAZVAO HITNU SEDNICU“.

… Dramska pauza …

Šta li će to biti sad, pitam se pitam?

Isto što i do sad. Zadužićemo se opet kod Kineza, inflacija skače, cene rastu vrtoglavom brzinom, kupićemo 60 helikoptera od kojih su 3 ispravna i ponavljaćemo zajedno mantru koja bi trebalo da nas smiri:

MmmmmmĐilasŠolaaaak…

Šta je rešenje? Za sada, rešenje je kupovina i uvoženje struje. Preko 750 milijardi evra potrošeno je za manje od tri meseca zaključno sa ovim haosom od pre neki dan na uvoženje električne energije. Šta će nam onda onoliki rudnici i elektrane? Pa valja negde zaposliti braću, sestre, rođake i kumove. Ovakav kuršlus se, gospodo i desi onda kada o ovako važnim stvarima odlučuju šuraci i šurnjaje. Da ne kažem, ošurili smo se.

Kako sada verovati vlasti koja napravi ovako kardinalne greške pri toliko jednostavnim stvarima, poput upravljanju sistema koji su nasledili? Dakle, sve izgrađeno i oformljeno, tvoje je samo da čvakneš tri dugmeta i da kopiraš jedan te isti plan svake godine. Istina, nije to baš toliko jednostavno, nisu ovo Simpsonovi. Iz godine u godinu, kvalitet uglja je sve gori i gori. Ovi nisu sposobni ni da rade sa dobrim ugljem, a kamoli sa lošim. I sada njima poveriti izgradnju rudnika litijuma? Ja im ne bih dao ni dve nacrtane ovce da čuvaju.

Srpskim internetom kruže glasine da Vučić priželjkuje i izgradnju nuklearke!

Ma da se mi vratimo na onu jugoslovensku skromnost i snalažljivost. Taman ćemo uštedeti električnu energiju koju potrošimo na paljenje svetala noću dok idemo u WC. Svetlećemo kao nova godina, po svemu sudeći, kineska…

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još