Jedina prava borba je klasna borba- sve ostalo je iluzija

Ovih dana često upadam u rasprave sa ljudima o zlu koje kapitalizam donosi. Svi se, u principu, slažu sa tim da je kapitalizam zlo, ali retko ko zna šta je tačno zlo u vezi sa njim. Borba protiv eksploatacije postaje izlizana floskula sa kojom se svi slažu, ali niko ne bi da tu temu produbljuje.

Ukoliko se neki govornik i pojavi, nadahnut i spreman da razglaba o manama ovog uređenja, često bi se našla pred njim masa koja bi svaku njegovu reč kritikovala i opovrgavala. Nisam marksista, daleko od toga.

Ali prosto čoveka moram citirati, odnosno parafrazirati. Karl Marks je jednom prilikom primetio da će osobe koje su osvešćene po pitanju nejednakosti i nepravde unutar kapitalističkog sistema prve stati da ga brane, jer njima takav sistem deluje prosto normalno.

Da prevedem, to je ono kad neka baba kaže „a ćuti, može gore, tako je oduvek bilo“. Nema većeg autošovinizma od tog. Ne, to je zapravo jedini autošovinizam. Etnički sukobi su nam najvažniji u životima. Delimo se na crne i bele, krstove i polumesece. A mesečarimo svi skupa. U tom krvoproliću svi smo crveni. Dok se međusobno tučemo i svađamo, najviše stradamo od bodeža koji dolazi iz mraka. Krv je svuda. A krv je naša, Radovane!

 Bauk nadleće Evropu- bauk investitora. Pali smo na najvažnijem testu. Patriotizam je podrazumevan, retko ko danas nije patriota. Budite sigurni da oni koji koje nazivamo drugosrbijancima nisu ništa manje patriote od nas samih. Svako ko podiže svoj glas protiv nečega što smatra nepravdom u društvu u kojem živi to čini jer mu je stalo do društva. Za vreme tog prepucavanja, nameće nam se narativ „pravog patriotizma“. Pravi patriotizam nije više ni tetoviranje Ostroga, ni idolatrija Marksa i Engelsa (ili druga Tite). Danas je pravi patriotizam ulagati u svoju državu!

Prethodna izjava je toliko površna i debilna, da ćete samo preći preko nje. E pa, upravo tu smo svi pali. Ulagači, ti strani investitori, ulažu isključivo u sebe. Ima izdajnika u ovoj državi, naravno da ima. Izdajnik je onaj koji otuđuje i narušava suverenost našeg društva. Otuđiti suverenost ne znači priznati grešku, ukoliko smo je napravili. Nama je suverenitet narušen opštom pljačkom državne imovine. Koncesija svima koji dovoljno plate! Krivica je ipak na nama. Možemo suditi i osuđivati svakoga koga smatramo izdajnikom, ali u najvažnijim i odlučujućim trenucima listići su nam bili beli- za razliku od obraza.

Gospođo Pešić, vratite se. Potrebniji ste nam nego ikad. Imate priliku da se iskupite. Popunite listić i pozovite druge da to urade. Izdajnik se ne kažnjava na izborima- tu se može kazniti jedino narod.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još