Beograd izbegao borski scenario

Tokom jučerašnjeg dana oglasila se kompanija „Zining Mining Group“ i izjavila da planirana istraživanja na prostoru Kosmaja i Avale prekidaju zbog istraživanja isplativosti, ugrožavanju životne sredine i nemogućnosti da dobiju dalje dozvole za nastavak radova, kako prenosi portal Nova S.

Informacije koje su dostupne na sajtu Ministasrstva rudarstva i energetike, pokazale su da je  prostor koji se nalazi na području tri opštine: Barajevo, Sopot i Voždovac u planu za istraživanje od strane  kompanije Zijin Mining Group. Područje na mapama označeno je za iskopavanje radi istraživanja količine sirovina kao što su olovo, cink, srebro, bakar, zlato. U katastru nepoktretnosti prostor je zaveden kao zemljište u građevinskom prostoru.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović juče se prva oglasila  povodom informacija koje su izašle u javnost i rekla da nije moguć nijedan rudnik na prostoru  Kosmaja i Avale i da ne postoji investitor koji za to može dobiti urbanističke uslove. Tokom dana na sajtu ministarstva objavljeno je da „Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je danas, na zahtev kompanije „Serbia Ziđin majning“ d.o.o. Bor („Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor), rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe – Ljuta strana na Kosmaju”.

Kompanije je prava na istraživanje stekla 2012. U slučaju daljeg sprovođenja ovog plana ugrožena bi bila mesta koja se nalaze u okolini ali i Beograd pošto vazdušni prostor između centra i zemljišta je 30km. Prostornim planom iz 2014. zaključeno je da na području opština Barajevo, Sopot, Voždovac postoje dva prirodna dobra, Avala i Kosmaj i da u narednim godinama treba raditi na zaštiti ekološke mreže i očuvanju prirodnog ekosistema.

Na konferenciji za medije, Savo Manojlović ispred pokreta „Kreni-promeni“ izjavio je da će se skupljati potpise za novu narodnu inicijativu kojom žele da u potpunosti zabrane iskopavanje bora i litijuma.

Ekologija je u naše živote ušla na velika vrata protestima protiv postojećih planova za izgradnju rudnika. Ekološke organizacije svakodnevno ukazuju na našu budućnost u slučaju novih iskopina i daljeg nastavka rada postojećih rudnika. Ono što je nakon jučerašnjeg dana proizašlo je da Rio Tinto nije jedina opasnost i da planovi za istraživanja velikih kompanija postoje na drugim mestima. Situacija je pokazala da blagovremeno saznanje i pritisak na društvenim mrežama mogu da izvrše promenu. Trenutno, ovaj problem je rešen na osnovu zvaničnih dokumenta, ali javnost mora biti stalno na oprezu da se ovaj scenario ne bi ponavljao.

Photo: Tom Fisk / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još