Angela Davis: aktivistkinja za koju treba da zna ceo svet

Položaj afroameričke populacije u Americi je poslednjih nekoliko godina pod znakom uzvičnika, postaje sve teži, kako zbog ophođenja policije prema populaciji, tako i zbog samog stanovništva kojem jednostavno nije dovoljno stalo. Navikli smo da etičke manjine, ma koliko god glasno tražile pomoć, njihov glas se nekako izgubi u masi. Zato se današnji dan beleži velikom pobedom.

Na današnji dan, 28. februara 1972. godine, u San Hoseu, u Kaliforniji, počelo je suđenje legendarnoj crnoj komunistkinji Angeli Davis za ubistvo, otmicu i zaveru.

Optužena je za snabdevanje oružjem Jonathana Jacksona, koji je upao u sudnicu u pokušaju da oslobodi zatvorenike kojima se tamo sudi i uzme taoce koje je nadao da će zameniti za svog brata Georgea, crnog radikala zatvorenog u zatvoru San Kuentin. Davis je kupila vatreno oružje koje je korišćeno u incidentu i kojem je ubijeno četiri osobe. Međutim, sama Davis nije bila prisutna i proglasila se nevinom po svim optužbama. Davis je bila uzor  za mnoge Amerikance i Amerikanke iz čega je na kraju izrastao nacionalni pokret „Free Angela Davis“ širom države među aktivistima i aktivistkinjam, umetnicima i umetnicama. John Lenon i Yoko Ono su napisali pesmu „Angela“ kako bi podigli svest o njenom teškom položaju, a Rolling Stones-i su napisali svoju pesmu „Sweet Black Angel“, slaveći radikalnu feministkinju, aktivistkinju i saradnicu stranke Black Panther. 

Ova legendarna aktiviskinja i borkinja je puštena iz pritvora i sve optužbe koje su bile podignute protiv nje su odbačene. To je bio veliki dan za Angelu, ali i za afroameričku populaciju u globalu.

KNJIGA IZ UGLA OVE LEGENDARNE AKTIVISTKINJE

Pošto je to jedno od najzapamćenijih i najstarijih američkih političkih suđenja, moralo je biti ilustrovano u knjizi “If they come in the morning”, a autorka same knjige je niko manje nego sama Angela.

Od kako je knjiga napisana, stanje u Americi je sve teže, sve više afroameričkog stanovništva je iza rešetaka nego ikad ranije. Oštra analiza uloge zatvora i nadgledanja populacije crnaca koju su Davis i njeni drugovi ponudili u ovom zapanjujućem izdanju i danas je jednako važna kao i dan kada je objavljena.

Otvarajući pismo Jamesa Baldvina Angeli, knjiga nije samo prikaz Davisovog zatvaranja i borbi, ona je takođe možda i najopsežnija i najtemeljitija analiza zatvorskog sistema Sjedinjenih Država i figure oličene u Davisovom hapšenju i zatvoru – političkog zatvorenika.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još