500.000 dinara za prvo dete, ako preživi na porođaju

Tokom predstavljanja programa „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao novu meru za poboljšanje nataliteta u Srbiji naveo je da će majke za rođenje prvog deteta sada dobijati čak 500.000 dinara. Za drugo dete, Srbija će majkama donirati 600.000 kao pomoć.

Ova odluka, kako je naveo predsednik Vučić, stupa na snagu počev od maja 2024. godine. Takođe, naveo je kako će morati da se uradi rebalans budžeta povodom ove odluke, ali da će videti da ovu materijalnu pomoć retroaktivno prime i majke koje su rodile prvo (drugo) dete i pre maja 2024. godine.

Kako navodi portal danas.rs, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević, sredinom januara potpisala je akt kojim će roditeljski dodatak u 2024. godini za prvo dete biti 371.614 dinara. Dodatak za drugo dete, trenutno iznosi 329.643 dinara.


Na samom početku 2024. godine, imali smo potresnu ispovest Marice Mihajlović, porodilje iz Sremske Mitrovice. Naime, Marica je optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svoje bebe na porođaju. Kako navodi portal danas.rs, optužen je za nesavesno i brutalno postupanje tokom porođaja.

Fotografija: danas.rs/N1/printscreen | Marica Mihajlović, porodilja iz Sremske Mitrovice

Pod velikim pritiskom javnosti, lekar Marko M. uhapšen je i pokrenuta je policijska istraga povodom Maričinih navoda. Urađena je i obdukcija preminulog deteta. Marica navodi da na obdukcionim nalazima piše da je smrt nastupila usled nasilnog porođaja, kao i da je dete imalo „nagnječenu“ glavu; prenosi portal danas.rs.

Povodom ovog nemilog događaja oglasila se i ministarka zdravlja Danica Grujičić, i navela kako razume ogorčenje majke, ali da je važno ispoštovati preambulu nevinosti svakoga, dok se suprotno ne dokaže.

Pre svega bih želela da izrazim saučešće toj majci, toj porodici, oni su izgubili bebu, a znate koliko nam je svako dete važno, upravo zato što sva demografska istraživanja pokazuju da nas je sve manje. Zdravstvena ustanova je odmah uradila unutrašnji stručni nadzor, a to znači da su ginekolozi koji nisu ni na koji način učestvovali u lečenju i praćenju te žene, na osnovu svih prikupljenih dokumenata napravili jednu analizu.“ – rekla je Grujičić kako prenosi rtv.rs.

Fotografija: danas.rs/BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ubrzo, javnost se pobunila. Organizovani su protesti protiv akušerskog nasilja u Beogradu i Sremskoj Mitrovici. Pokrenuta je peticija sa istim ciljem, koju je potpisalo više od 190.000 ljudi.

Fotografija: danas.rs/FoNet/Marko Dragoslavić

Nakon poprilično dugog uvoda, stižemo i do teme ovog teksta. Nakon svega gore iznetog, kada povežete „dva i dva“ nameće se pitanje: kako raspodeliti pomoć države za prvo dete, u iznosu od 500.000 dinara; pod uslovom da dete preživi na porođaju?

Zbog akušerskog nasilja koje preživljava ogroman broj trudnica i porodilja, jasno je da državno porodilište nije opcija. Cene porođaja u privatnim porodilištima variraju od porodilišta do porodilišta. Kao referencu, služićemo se podacima Medi Group opšte bolnice (medigroup.rs).

Naime, ova privatna bolnica nudi opciju privatnog porođaja u njihovim prostorijama uz konstantni nadzor lekara i drugog medicinskog osoblja. Cena ove usluge je 320.000 dinara. Kao prednosti, Medi Group nudi vrhunske lekare i medicinsko osoblje, porođaj uz prisustvo partnera i/ili članova porodice porođaju, kao i komforne porođajne sale.


Porođaj je samo prvi korak u dobijanju deteta i njegove prve godine života. Kako navodi portal bebac.com u svom istraživanju, za kupovinu osnovne opreme za dete potrebno je izdvojiti 171.670 dinara. Pod osnovnom opremom, bebac.com navodi krevetac, dušek, posteljinu, kolica, kadicu za kupanje, ćebe za bebu, peškire, auto sedište, četku, makazice, toplomer…

U osnovnu opremu nisu uračunate pelene, za koje je potrebno izdvojiti 127.000 dinara za godinu dana. Što se odeće tiče, za benkice, čarapice, pantalonice, portikle i druge odevne predmete, u proseku treba izdvojiti 115.110 dinara. Za kreme za negu dece kao i ostale kozmetičke preparate, treba izdvojiti za prvih godinu dana 19.320 dinara. Ako dete ne sisa, to jest ne hrani se majčinim mlekom iz zdravstvenih razloga, potrebno je koristiti adaptirano mleko. Za godinu dana, za kupovinu adaptiranog mleka, kako navodi portal bebac.com na osnovu prosečnih cena, treba izdvojiti 253.230 dinara.

Kada sve saberete, zajedno sa porođajem dolazimo do cifre od 1.006.980 dinara. Kao roditeljski dodatak za prvo dete, država Srbija će od maja 2024. godine davati 500.000 dinara.

Dakle, za prvu godinu života novorođenčeta pored roditeljskog dodatka, treba dodatno izdvojiti još 506.980 dinara.

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još