Dodeljene BeFem feminističke nagrade: među nagrađenima i „Devojčice“ i Konstrakta!

Feministički kulturni centar BeFem sinoć je u Kulturnom centru Grad, dodelio 17 priznanja za feminističku i žensku borbu koja je obeležila proteklu godinu.

Među nagrađenima je i pozorišni tim predstave „Devojčice“ Reflektor Teatra, predvođen Minjom Bogavac, koji deo E8 zajednice kojoj pripada i naš portal! Sve „Devojčice“ ste već imali prilike da upoznate u okviru našeg serijala SUPERGIRLS , a predstava je i na redovnom programu Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu.

Među nagrađenima je takođe i Sanja Petrović Todosijević koja je dobila priznanje za borbu protiv desničarskih intervencija u javnom obrazovanju, sa kojom je ZOOMER takođe nedavno imao priliku da razgovara upravo na ove teme.

Ne dopuštamo da hrabri ženski iskoraci padnu u zaborav, i zato u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, dodeljivanjem simboličnih priznanja za žensku borbu ohrabrujemo dosadašnje i motivišemo buduće feminističke promene„, ističu iz BeFema i dodaju da su proteklu godinu obeležile značajne ženske borbe na globalnom i lokalnom nivou, te su ove godine dodelile 17 priznanja onima koje su nam pokazale da se jedino zajedno i solidarno možemo izboriti za dostojanstvene radne uslove, kvalitetno obrazovanje, nezavisnost i da je popularna kultura mesto društvene promene.

Pored navedenih, priznanje za za nove zajednice i politike pomirenja osvojila je Sanja Stamenković, priznanje za doprinos očuvanju sećanja, za feminističko znanje i obrazovanje dodeljeno je Margareti Bašaragin, priznanje za umetnički doprinos suočavanju sa prošlošću i promociji mira osvojila je Mia David, za vidljivost feminističke umetnosti Sanja Kojić Mladenov, a za feministički doprinos u pop kulturi Ana Đurić Konstrakta. Priznanje Za sunčani zrak aktivizma pripalo je novinarki Lani Nikolić.

Kada su u pitanju ženske grupe i kolektivi, priznanje Uzbuna, za radna i ekonomska prava žena osvojile su tri inicijative: Koliki je moj deo, Plata za život i Za dostojanstven rad u kulturi. Priznanje za otpor i slobodarske politike u lokalnim zajednicama osvojila su udruženja Dečji centar iz Zaječara i Žene za mir iz Leskovca, dok je priznanje za energiju budućnosti otišlo u ruke energetske zadruge Elektropionir. Za doprinos ženskoj književnosti i regionalnom povezivanju nagrađen je projekat Regiona: antologija regionalne ženske književnosti, urednice Vladislave Gordić Petković, dok su za žensku ekološku borbu i odbranu reka nagrađene Bojana Minović i Inicijativa Studenac Nova Varoš, koju je Zoomer takođe predstavio u podcastu ZOOM NA REKE.

Kada je u pitanju žensko zdravlje, priznanje za zajedničku borbu protiv akušerskog nasilja dele Milica Filipović, Maja Simić Simeunović, Dragana Pandurević Jovović, i advokatski tim: Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković. Priznanje za borbu protiv mestrualnog siromaštva dodeljeno je Jovani Mrdalj, Jeleni Mirić i Milici Sekulić. Priznanje za podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga otišlo je u ruke anesteziološkinja Gordane Jovanović i Vojislave Nešković.

Priznanje za feminističko medijsko savezništvo otišle je u ruke timu emisije Žena u kutiji, autorki Milice Kravić Aksamit i Tamare Srijemac.

Nagrade se dodeljuju sedmu godinu za redom feminističkim inicijativama, kolektivima i pojedinkama, koje su tokom prethodne godine pokrenule promene za pravednije društvo.

Foto: BeFem

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Jachim Zoomira nedelju 098

Želim vam srećan mesec, godinu i ceo život ponosa.

Amer Džekman: U Survivoru, kao i u društvu, fali empatije – neki mogu preživeti Survivor, ali njihova imena neće

Cilj ne opravdava uvek sredstvo i nekad je važnije ostati čistog obraza, nego pobediti – poruka je koju je svojim učešćem u...

Biljana Lajović: TikTok ne može biti jednozačno kriv za bilo šta, u pitanju je spoj raznih faktora

Ovaj maj nikada nećemo zaboraviti i ne treba, ali moramo raditi na tome da se više nikada ne ponovi. Ponovo su, po...

Ljubica Beljanski Ristić: Programi za mlade se kreiraju tako da ispunjavaju neke tuđe ciljeve, a ne potrebe mladih

Ljubica Beljanski Ristić vam je zasigurno već poznata iz naših ranijih intervjua, ali ovog puta povod je bio malo drugačije. Naime, kao...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još