Dodeljene BeFem feminističke nagrade: među nagrađenima i „Devojčice“ i Konstrakta!

Feministički kulturni centar BeFem sinoć je u Kulturnom centru Grad, dodelio 17 priznanja za feminističku i žensku borbu koja je obeležila proteklu godinu.

Među nagrađenima je i pozorišni tim predstave „Devojčice“ Reflektor Teatra, predvođen Minjom Bogavac, koji deo E8 zajednice kojoj pripada i naš portal! Sve „Devojčice“ ste već imali prilike da upoznate u okviru našeg serijala SUPERGIRLS , a predstava je i na redovnom programu Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu.

Među nagrađenima je takođe i Sanja Petrović Todosijević koja je dobila priznanje za borbu protiv desničarskih intervencija u javnom obrazovanju, sa kojom je ZOOMER takođe nedavno imao priliku da razgovara upravo na ove teme.

Ne dopuštamo da hrabri ženski iskoraci padnu u zaborav, i zato u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, dodeljivanjem simboličnih priznanja za žensku borbu ohrabrujemo dosadašnje i motivišemo buduće feminističke promene„, ističu iz BeFema i dodaju da su proteklu godinu obeležile značajne ženske borbe na globalnom i lokalnom nivou, te su ove godine dodelile 17 priznanja onima koje su nam pokazale da se jedino zajedno i solidarno možemo izboriti za dostojanstvene radne uslove, kvalitetno obrazovanje, nezavisnost i da je popularna kultura mesto društvene promene.

Pored navedenih, priznanje za za nove zajednice i politike pomirenja osvojila je Sanja Stamenković, priznanje za doprinos očuvanju sećanja, za feminističko znanje i obrazovanje dodeljeno je Margareti Bašaragin, priznanje za umetnički doprinos suočavanju sa prošlošću i promociji mira osvojila je Mia David, za vidljivost feminističke umetnosti Sanja Kojić Mladenov, a za feministički doprinos u pop kulturi Ana Đurić Konstrakta. Priznanje Za sunčani zrak aktivizma pripalo je novinarki Lani Nikolić.

Kada su u pitanju ženske grupe i kolektivi, priznanje Uzbuna, za radna i ekonomska prava žena osvojile su tri inicijative: Koliki je moj deo, Plata za život i Za dostojanstven rad u kulturi. Priznanje za otpor i slobodarske politike u lokalnim zajednicama osvojila su udruženja Dečji centar iz Zaječara i Žene za mir iz Leskovca, dok je priznanje za energiju budućnosti otišlo u ruke energetske zadruge Elektropionir. Za doprinos ženskoj književnosti i regionalnom povezivanju nagrađen je projekat Regiona: antologija regionalne ženske književnosti, urednice Vladislave Gordić Petković, dok su za žensku ekološku borbu i odbranu reka nagrađene Bojana Minović i Inicijativa Studenac Nova Varoš, koju je Zoomer takođe predstavio u podcastu ZOOM NA REKE.

Kada je u pitanju žensko zdravlje, priznanje za zajedničku borbu protiv akušerskog nasilja dele Milica Filipović, Maja Simić Simeunović, Dragana Pandurević Jovović, i advokatski tim: Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković. Priznanje za borbu protiv mestrualnog siromaštva dodeljeno je Jovani Mrdalj, Jeleni Mirić i Milici Sekulić. Priznanje za podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga otišlo je u ruke anesteziološkinja Gordane Jovanović i Vojislave Nešković.

Priznanje za feminističko medijsko savezništvo otišle je u ruke timu emisije Žena u kutiji, autorki Milice Kravić Aksamit i Tamare Srijemac.

Nagrade se dodeljuju sedmu godinu za redom feminističkim inicijativama, kolektivima i pojedinkama, koje su tokom prethodne godine pokrenule promene za pravednije društvo.

Foto: BeFem

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još