ZOOMER OCENJUJE s2:e1 – SAJSI MC

U novoj sezoni OCENJIVANJA drugačiji koncept od onoga što ste do sada navikli, a prva na udaru naše kritike biće ni manje ni više nego SAJSI MC!

Naša izabrana pevaljka nedavno je, ničim izazvana, objavila ceo novi album, a u novom OCENJIVANJU videćemo kako ovaj album ocenjuju njeni prijatelji i saradnici, kako publika, a kako ona sama. Hoće li se lista najboljih pesama poklopiti?


OŠTAR SUD SARADNIKA

U tajnosti od Ivane, pitali smo njene saradnike kako ocenjuju novi album. Možda će nama reći nešto što njoj u lice ne smeju? Na primer, Ivana, da li znaš da tvoj kum nije dao desetku albumu?!

Aleksandar Starčević: SAJSI JE PRAVDA I INTENZITET

Čini mi se da je ovaj album imao neku magiju sve vreme stvaranja, a da to niko nije shvatao. Da nije bilo covid pauze, Ivana bi kao i standardno izbacivala singlove, mađutim neka viša sila je na ovo uticala i mislim da je to bilo preko potrebnu za nju kao umetnicu. Pratio sam sve faze i znam da na umu nije imala koncept, ali i to se desilo i ceo album je kao savršena plejlista za sva raspoloženja. Moj doprinos je usledio na kraju procesa kada je trebalo postaviti celu priču, a sa Ivanom je to lako jer samo treba pratiti njen izraz i dobija se celina. Zove se „Kardinalna” jer ovo je kardinalno ona i ovaj proces je kardinalan za nju. Kaver je opet simbolika nje, pravda i intezitet, to je kardinalno ona. Imao sam priliku da album slušam nekoliko meseci unazad i dalje mi zvuči fenomenalno sveže i svaka pesma me raduje. Nikada ne ocenjujem ništa maksimalnom ocenom, ali ovaj album je 9,5/10.

Ključne pesme: Daj mi (otrove)party banger Sajsi; Dizzy dreamy pop Sajsi i Kiša u Beogradu 1981synthwave poezija Sajsi tj. magija.


Tijara: KARDINALNO, dakle BITNO

Album „Kardinalna” kao što ime kaže – značajno, bitno, tako je i za mene čast što sam deo istog i što sam učestvovala pored rada na pesmama u odabiru redosleda pesama zajedno sa Alekom. Hvala Nihilu koji nas je snimao i trpeo Ivanu i mene, hvala Dači (Thiccboi) na saradnji i pesmama koje smo zajedno napravili i svima koji pomogli da album ugleda svetlost dana.
Ključne pesme: Dizzy, 2HOT i Kapiram 🙂


Thiccboi: ALBUM IMA RAZNOVRSTAN VIBE

Smatram da je ceo album sam po sebi raznovrstan, i da ima za svakoga po nešto. Raznovrstan je kompletan vibe albuma i to je nekako nešto što najviše i krasi ovaj projekat, takav kakav je sam po sebi. Ne mogu izdvojiti tri stvari koje smatram „najbitnijim”, ali mogu izdvojiti tri stvari koje su mi se najviše svidele i koje su na mene ostavile najveći utisak, a to su: „Daj mi (otrove)“, „Ringe Jaja“, kao stvari koje me najviše podsećaju na nešto prvo što sam uopšte ikada čuo od Sajsi MC, obe stvari mi imaju baš njen pečat i unikatan vibe kakav sam čuo pri prvom slušanju njenih stvari, back in the day. Dodao bih i stvar „California” u kojoj je zajedno sa Mihajlom i Tijarom obavila odlican posao.


GLAS NARODA

SAJSI MC je kraljica margine i zato smo sišli u narod, među lumpenproletarijat, da pitamo kako im se čine političke i društvene poruke na novom albumu. Svi ljudi su random odabrani i svaka veza koju imaju sa Sajsi MC sasvim je slučajna.

Nemanja Marinović: HOĆEMO NARODNJAKA U REFRENU!

Ovaj album taaaaako vozi kad se odvali u kolima! Bar nama koji ne znamo za sramotu i baš nas briga da ceo grad sluša To nije anakonda, to je samo mali paja – Ringe-ringe, ringe-ringe jaja! I to mi je jedna od najjačih pesama. Da, kao sad biće ono „to je šeeeejming, proziva ljude sa malom pišom, nije sve u veličini” kao što je bilo sa Sarom Jo i čevapima, ali kako da vam kažem – nekad moraš govoriti jezikom koji druga strana razume. Ako ništa drugo, sad kad neko pošalje netraženu sliku svog organa u inbox ili DM – šibneš mu link kao odgovor pa nek vidi šta će. Da to urade samo danas sve devojke, a i momci, koji to dobijaju – Sajsi bi bila u trendingu dok kažeš keks.
Druga omiljena pesma „Daj mi (otrove)” i bila bi prva kad bi refren bio sa nekim narodnjakom. To bi taaako grmelo! Beat takođe kida. Treća definitivno „Kiša u Beogradu 1981″, volim sve pesme koje Sajsi stavili u osamdesete, a ovde je mjuz baš nekako atmosferičan i mislim da na ovu pesmu mora da se baci spotlight.


Goran TETKA Vojinović: ČEKAMO LAJV IZVOĐENJE

Iako je ove godine izašlo nekoliko albuma domaćih zvezda, „Kardinalna” je zasad zaista album godine. Pre svega je za poštovanje što neko u današnjoj domaćoj industriji uopšte izdaje albume, a tek što je album vrlo kohezivan i produkcijski urađen izvanredno. Album mi je potpuno „legao” i na prvo slušanje, a tek jedva čekam da čujem kako će lajv izvođenje uticati na moje mišljenje o pesmama, budući da Sajsina muzika apsolutno uvek dobije novi duh kad se izvede uživo. Trenutni favoriti su mi „Daj mi (otrove)“, „Kardinalan znak”, „2Hot”, „Kapiram” i najomiljenija – „Kiša u Beogradu 1981″, za koju smatram da je na putu da postane njen magnum opus.


Lana Vee: OBRADA I OSUDA KLABINGA ISTOVREMENO

Album „Kardinalna“ je opravdao sve vreme koje smo proveli čekajući da Sajsi izbaci novi materijal. Od promo fotografije do nostalgičnog stila, na koji smo se navukli još od kada je izašao „Dizni”, napravila je još jednu fenomenalnu kritiku društva. Dobili smo 11 pesama koje savršeno opisuju svaki segment noćnog života. Pesme u isto vreme obrađuju i „osuđuju“ novu realnost koju svaki klaber proživljava od vikenda do vikenda, dok su same numere idealne za DJ setove upravo tih žurki, kojima se u tekstovima pozabavila. Sajsi MC je uvek imala moć da masu o kojoj peva na kritički način, navede da vajbuju uz iste te tekstove i podigne svest o novim trendovima koji nas čine snobovskim društvom. Ovaj album idealan je balans, klubskog zvuka i tekstova u kojima se osvrće na surovu realnost.
Omiljene pesme: Daj mi (otrove), Ringe jaja, Sve mi je problem.


King Of The Clouds: SAJSI JE NO1 ARTIST BRILIJANTNOG UMA

Sajsi MC nam, kao i do sada, u svom novom albumu „Kardinalna” pre svega pruža apsolutni kvalitet. Kako tekstom, tako i muzikom. Kao DJ mogu reći da sam oduševljen beatovima i matricama koje prožimaju ovaj album i voze nas kroz Sajsine genijalne tekstove tačno onom brzinom kojom je potrebno da ih razumemo, doživimo a i da maksimalno uživamo u njima. Ono što je posebno na ovom albumu je to što su pesme doste različite i Sajsi je pokrila dosta bitnih tema pišući ovo remek delo. Takođe ovo je prvi put da čujemo i Tijarinu solo pesmu koja je zaista odlična. Moja omiljena pesma sa ovog albuđa je „Daj mi (otrove)” i sa sigurnošću mogu reći da će se ovaj hit naći na svim mojim playlistama ovog leta i da će se oriti u Barutani, Dragstoru i svim klubovima u kojima budem radio muziku. Svi smo mi kardinalni i ovim putem želim da najavim moj novi mix pod nazivom „Sve mi je Dancefloor”, koji se sastoji od Sajsinih pesama čiji tekstovi i muzika su me inspirisali da vas sve odvedem na Dancefloor. Sajsi je number 1 domaći artist i njen brilijantan um i talenat su poklon čije nam delove svake godine po malo daje jer Sajsi je savršen umetnički dozer i mi je volimo odavde do Shopping Mall-a.


MI KAŽEMO – POBEĐUJE „OTROV”!
A ŠTA NA SVE TO KAŽE SAJSI?!

I saradnici i sasvim random odabrani predstavnici naroda rekli su isto – najjača pesma je „Daj mi (otrove)”! Ali, morali smo da stavimo malo na muke i Sajsi! Nije znala ni ko će učestvovati ni šta ćemo ih pitati, ali je morala da odabere tri pesme sa albuma koje smatra najznačajnijim. I možemo reći, lista je slična.

SAJSI MC:
OVO PITANJE SE GRANIČI SA MUČENJEM, DA ZNAŠ!

1. KARDINALAN ZNAK
Značajna je jer sam uspela da neko svoje površno znanje iz astrologije pretvorim u poeziju, hvaleći svoj znak naravno, i da pritom bude pumpanje trep pesma, kao kad se spremaš za grad pa se hajpuješ.

2. DAJ MI (OTROVE)
Ova pesma je bitna jer muzički kao liči na ono šta sam radila do sada, ali to je samo iluzija, napravljen je korak napred, i to su svi osetili.

3. KIŠA U BEOGRADU 1981
Ovo je stvarno neki zvuk koji nisam dala do sada i daje albumu jedan poseban šmek što se tiče svega, od same muzike, produkcije i teksta.


Znamo da smo vas zaintrigirali i zato slušajte celo Sajsino remek delo:

Autor fotografija: Alek Živković

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još