Zoomer ocenjuje: Måneskin manija

Nije se dogodilo skoro da jedan evrovizijski pobednik napravi pravu pometnju u Evropi i da im čak novi singlovi postanu veći hit od pobedničke evrovizijske pesme. I to čak u žanru koji i nije baš mejnstrim. Upravo to se dogodilo famoznim Italijanima, pa zato u jeku popularnosti novog spota za singl „I wanna be your slave“ Zoomer ekipa komentariše Måneskin maniju koja trese Evropu!

U ovoj epizodi ocenjuju Sofija Dimitrijević, Jelisaveta Vujinović, Jovana Aničić i Nemanja Marinović.

SOFIJA DIMITRIJEVIĆ

Okej, Damiano se poljubio sa članom benda na Evroviziji. Okej, Damiano dokazano nije šmrkao kokain na Evroviziji. Okej, spot „I wanna be your slave“ je nastavak franšize: Måneskin nastavlja da pokušava da šokira. Estetika spota je vidno spajanje dobre režije sa tektom numere, koji je, btw zanimljivo ređanje kontrasta. Imamo i štipaljku za bradavicu. I gaće. I crvenu štiklu. Međutim, Måneskin postavlja predorgazmično stanje, ali ipak ne nudi ništa spektakularno novo. I kako bi  jedan reditelj rekao, u vazduhu ostaje da lebdi težnja da se priđe Merilinu Mensonu. Ali, sve u svemu, neka vrsta evropskog osveženja u spotu postoji: tome doprinosi visoka estetika kadrova koja koristi almodovarske boje u kombinaciji sa crno-belim momentima. Ne sumnjam da će Måneskin nastaviti da izaziva oprečne reakcije publike i pokazivati svetu kako su oni u bendu slobodni, mladi, bliski i goli.
I da, vole rok. A malo su i pop.
Ocena: 8/10

Måneskin postavlja predorgazmično stanje, ali ipak ne nudi ništa spektakularno novo

JOVANA ANIČIĆ

Måneskin je grupa mladih ljudi, koji donose taj neki model bunt roka/poproka onakvim kakav on donekle jeste bio. Ne prezajući od loše kritike, slobodno izražavaju stavove i pokazuju čak i neku solidarnost prema određenim neprihvatljivostima u društvu. Spot je u fazonu kraja 70ih ili početka 80ih, što je nešto što nije toliko neuobičajeno, niti potpuno novo, neviđeno. Čini se da su želeli da prikažu da su granice nešto što je zanemarljivo, poput muškarca u štiklama, solidarnost sa LGBT populacijom poljupcem dva momka (možda su u sami pripadnici,ali who cares, svi smo mi ljudi), a opet i grešnost simbolom zagrižene jabuke. Momenat nastupa na Evroviziji, čini se dobar je potez, a i možda rešenje za vraćanje te vrste muzike na scenu, i opet dokaz da ovo takmičenje itekako može dovesti do popularnosti i iznedriti čak i vanevropsku vidljivost. Sumiranjem svega, po mom mišljenju oni su u mnogome pokazali hrabrost nekim svojim postupcima, pa čak i realnu sliku stvari. Reči poput onih vladar/rob, dobar momak/gangster, lepotica i čudovište metaforički upućuju na to da zarad ljubavi čini se nema pravila, ni toga da se nekad prepustiš pa budeš i ono što nisi.
Kako kažu – „U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno”. Mislim da je Måneskin novi talas bunta, nekog modernog, a svedoci smo da su postali viralni, a njihova muzika je itekako u trendu. Recimo Tik Tok su preplavili plesovi uz njihovu verziju Madcon-ove pesme „Beggin’”.
Ocena: 8/10 (za spot)

Čini se da su želeli da prikažu da su granice nešto što je zanemarljivo, poput muškarca u štiklama, solidarnost sa LGBT populacijom poljupcem dva momka, a opet i grešnost simbolom zagrižene jabuke.

JELISAVETA VUJINOVIĆ

Moja omiljena pesma benda Måneskin je definitivno „Coraline„, ali naravno da znam apsolutno svaki Damianov pokret iz studio verzije pesme „I wanna be your slave„. Spot je baš kakav sam i očekivala da će biti, ako se uzme u obzir kakav performans i stajling imaju na nastupima. Ja kad vidim Damiana zamišljam ga kao glavnu ulogu u nekoj seriji ili filmu o vampirima. Eventualno u novoj „Tračari“. Ali meni je svakako omiljeni član benda lutkica Ethan. E sad, kada je ceo fenomen Måneskina u pitanju, zaključila sam nekoliko stvari na osnovu onoga što sam čitala po društvenim mrežama. Žene se uglavnom slažu da on ima to nešto, ali kako objasniti muškarcima o čemu je reč? Neka potraže odgovor na Ana.rs forumu jer tamo ima posebna tema za raspravu o Måneskinu. Ne sećam se da se oko bilo koga stvorila ovakva pomama na ESC, pa čak ni oko Dime Bilana ili Sakisa Ruvasa. Ali, to je bilo neko drugo vreme, bez društvenih mreža, pa ne mogu baš da poredim to. Instagram, TikTok, Twitter, pa čak i nekada voljeni Tumblr su se usijali od pesama, videa, isečaka njihovih intervjua i fan mode edita njihovih slika. Što se njihove muzike tiče, meni se sve dopada, iako ja ne slušam ovako nešto ama baš nikada. E sad, da li je to samo zato što je to trend, ne znam, pretpostavljam da jeste. Mi imamo tako običaj da nekoga ishajpujemo i veličamo, pa taj neko flopne sa sledećim pojavljivanjem. Nisu oni zapravo ništa novo doneli što do sada bendovi nisu radili, ali toga odavno nema, pa mu Måneskin i dođe kao osveženje. Videćemo koliko će još da potraju, odnosno hoće li nastaviti da drže rekord na Spotifaju i hoće li snimiti taj duet sa Majli Sajrus.
Ocena: 9/10

Ja kad vidim Damiana zamišljam ga kao glavnu ulogu u nekoj seriji ili filmu o vampirima. Eventualno u novoj „Tračari“.

NEMANJA MARINOVIĆ

Ako ste gledali Zoomer specijal kada smo prenosili Evroviziju (a nadam se da jeste!) videli ste da mi Måneskin nije bio visoko na listi favorita. Ipak, da jesu uspeli da maksimalno razmrdaju Evropu – jesu. Evrovizija je iznedrila mnogo hitova, a u poslednje vreme Italiji posebno, iako je meni Mahmood daleko srcu draži. Måneskin nije nešto što je my cup of tea, ali je na kraju i mene zahvatio hajp i počeo sam da ih slušam i lično mi je „I wanna be your slave“ možda i bliža ukusu nego evrovizijska pobednička pesma. Pre svega zbog teksta. Spot mi je meeeeh. Ništa novo, ništa neviđeno, meni su njihovi spotovi sami po sebi poprilično dosadni. I ne znam šta je to što bi ih okarakterisalo kao glam rock, kad ništa tu nije glam, a tek ponešto je rock. Možda njihova verzija za „Beggin‘“, ajde. U „I wanna be your slave“ samo su momenti rock, sve ostalo je čist pop. Hajd oko njih na Evroviziji pre svega je nastao zbog rušenja tabua i ekscentričnosti, zbog štikli, famoznog poljupca i još famoznijeg nepostojećeg šmrkanja narkotika. Daleko od toga da je nešto u njihovoj muzici senzacionalno originalno, niti da je to ne znam koliko kvalitetna muzika koja je pružila nešto senzacionalno novo i drugačije (kao što je to recimo uradila Loreen). Ne verujem ni da će otvoriti neku novu eru roka, kao što to nisu učinili ni Lordi. Sledeće godine će ponovo pobiti pop balada, a svetski hit postati drugoplasirana pop balada. Ali je ovo zanimljiv izlet. I falio nam je.
Ocena 7/10 (za spot), za sam Måneskin može i 8.

Hajd oko njih na Evroviziji pre svega je nastao zbog rušenja tabua i ekscentričnosti, zbog štikli, famoznog poljupca i još famoznijeg nepostojećeg šmrkanja narkotika.

Kada se sve sabere i oduzme – Zoomer redakcija kaže: čista OSMICA.
Hajp, ili iskonsko oduševljenje, hoće li se nešto desiti ili će biti one time thing – neka pokaže vreme. Nismo vidoviti 🙂

Pišite nam vaše utiske o ovom kontraverznom bendu 🙂

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još