Živković: Ujedinjenje opozicije uprkos razlikama

Gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnik“ na portalu Zoomer mladi aktivista Nove stranke Marko Živković izneo je da stav da je ujedinjenje opozicije na državnom nivou rešenje za smenu aktuelne vlasti i da je ujedinjenje potrebno uprkos razlikama, ali ako postoji konsenzus oko „najmanjeg zajedničkog sadržaoca“.

„Lično mislim da jeste rešenje da se svi ujedinimo, ali ne po svaku cenu. Ako ne možemo da nađemo najmanji zajednički sadržalac, a to je smena trenutne vlasti i pokretanje Srbije sa mrtve tačke i modernizacija naše zemlje – onda nećemo baš svi biti na toj listi, ali mislim da ima dovoljno razuma u strankama opozicije u Srbije i da ćemo uspeti da se dogovorimo oko tih minimalnih stvari“, smatra Živković.

Suočen sa tim da opoziciju čine stranke koje politički i ideološki uopšte nije nisu bliske, Živković je izjavio da je svestan toga.

„Postoje velike razlike u strankama opozicije što se tiče različitih tema, kao što su EU, spoljna politika Srbija, čak i na temu ljudskih prava i negiranja i ne negiranja nekih događaja u prošlosti“, rekao je Živković.

Jedna od tema oko kojih trenutna opozicija svakako ima izazov da nađe zajednički stav jeste odnos prema LGBT populaciji i zakon o istopolnim brakovima. Živković je izneo nedvosmislen stav da će Nova stranka ovaj zakon podržati.

„To su osnovne stvari za bilo koju državu u svetu. Svi imaju pravo da žive sa kim žele, da se vole i tome nijedan političar ne treba da stane na put“, smatra Živković.

Ipak, određen broj opozicionih lidera upravo ima nameru da stane na put ovom zakonu. Stav da neće podržati zakon izneo je lider Narodne stranke Vuk Jeremić, što je gostujući u „Gradonačelniku“ na Zoomeru podržao i mladi aktivista ove stranke Lazar Paunović. Stav Dveri je već poznat, kao i još nekoliko opozicionih partija. Da li će „najmanji zajednički sadržalac“ značiti: smena vlasti od strane opozicije kojoj je smena vlasti jedini cilj, a koja posle neće naći zajednički jezik oko gotovo nijedne teme – kao što je to bio slučaj sa DOS-om pre dvadesetak godina, i šta tačno mogu očekivati građani, a posebno osetljive grupe, od potencijalne nove vlade koju će činiti načelno demokratske opcije u koaliciji sa desničarskim partijama – ostaje enigma koja baš i ne uliva poverenje.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još