YANXovanje utorkom 01: О utorku i guzicama

Ćao žgebelins.
Ovde Yanx.

Nova kalendarska nam je krenula. Kako ste? Dobro. Loše. Odlično. Grozno. Svakojako? Sve je validno. I sve je ok! Ne libite se da kažete iskreno kako god da ste. To je najbitnije. Ne stapati se u euforiju koju nose praznici a posle se mamurni probuditi, ali ne od bančenja već od drugačijeg overdose-a. Da li ćete baš zbog kalendara da odlučite nešto novo za sebe je na vama. Ona koju zovu otrcanom, da je svaki novi dan – novi početak, je tačna. Što bi bilo koji „prvi“ bio start za bilo koji početak? Jer je prvi u nizu? Bulšit.

Mi smo (čitaj najviše ja) odlučili da kolumna ne bude 1. januara ove nam nove godine. I da ne krene u ponedeljak i ponedeljkom, već utorkom.

Petak i subota imaju svoje ustoličeno mesto vikenda. Nedelja kao slovi za odmor. Sreda je u sredini radne nedelje za preseke stanja i izgovor za događaje koji nisu vikendom, dok je četvrtak dan pred vikend, nezvanično „produženi“. Niko nije mislio na utorak! Ni ja. Uvek je nekako bio.. Tjah. Utorak. Šta utorkom, šta s utorkom? On jadan vezuje prvi dan u nizu i sredu. Doduše, kolega Grašo je opevao utorak, ali da mu prođe. Eto, čak i tako ispada zapostavljen, samo da ga preskačemo da ne smeta.

Ali, ne. Ne brini utorčiću, evo tebi nas. Tebe ćemo ZOOMERirati, tobom na tebe sebe sumirati.

Utorak je bitan. Ili će postati – vama koji želite da pratite moje pisane žvrljotine, misaona doodle-anja, zapažanja svega oko mene i u meni, moj release, jedan od načina na koji hendlam svoj adhd i latentnu disleksiju, ma… Šta god da me ponese da „stvari“ stavim na papir. Fakat, lakše je kada je na papiru. Godinama se već olakšavam kada stanja i sranja sročim u muziku, stihove, iliti pesme u celosti; što za sebe, što za druge. Izbacim sve i svjat, jer guranje pod tepih nam je loš talog. Kad se skori, pa krene da puca, pa drž’ ne daj.

A šta su vaši načini izbacivanja smeća napolje? Neki hobiji? Ili, jednostavno razgovor. Sa prijateljima, stručnim licima? Nekima možda i posao. Svakom svoje otpuštanje otpadnog materijala. Svako od nas u celosti je svoj otisak prsta. I guzice. Tako birajte i način. Ako naiđe zatvor, nekad će način izabrati vas.

Neću da se unapred izvinjavam na načinu načina. Na slatkom ili britkom jeziku. Na povremenom psovanju. Na, uopšte, autentičnom izražavanju. Ni za šta. Suvišno je. Svako sve ionako shvata iz sebe i svojih programa. Zato, ili će da vam se dopada, ili ne. Prija ili ne. Znate one dve matore – „mišljenje vam je k’o guzica, svako ga ima“ i „ako vam se ne ’đa, promenite kanal“.
E. Jedino bih se nadovezala na guzicu.

Neki mnogo čuvaju svoju, pa makar. Neki se trude da se njihova pošto-poto dopadne drugima. Neki svoju prodaju za malko fatamorgane koječega. I tako dalje… Mada. Vaša guzica, guz plus guz, jedna jedinstvena celina, takva kakva je – vaša je. Pa vi sa njom šta god. Možete je furati zategnutu, otromboljenu, nadograđenu, zagrejanu, za’lađenu, zaštićenu, nezaštićenu, otvorenu, neotvorenu. Ne morate se pravdati nikad nikome ni za šta, ali i pliz, setite se da snosite odgovornost za sopstvenu. Pazi sad, dva ugla: treba da vas boli dupence za druge guzice, a s druge strane, trebalo bi da poštujete tuđe. Ok, ne svačije. Da preformulišem, jer nisu sve za poštovanje; jednostavno prihvatite činjenicu i razumite da postoje razne vrste guzica. I to je ok.

Oguzičite svoj otisak. Molim vas, ne na fotokopir aparatu. Dovoljan je prst za formalno prepoznavanje; ipak da razgraničimo bananu i granu, pristojnost i bahanmalu. A za neformalno, svi ostali delovi vas vam je opisuju, iliti, vidi vam se guzica.

Hm. Možda je ovih 5 ranih jutarnjih časova doprinelo tematici, no nekako daju za pravo u odnosu na kada je 17 časova. Mada, posle 17h možemo ponovo, jer je od „2 do 5“ onaj odmor, ustaljena pristojnost još iz starijih vekova. A kako smo zakoračili u 2022., sve se promućkalo, izmestilo, profućkalo, pa i guzovi. Može svašta, mix and match. Ne bi me čudilo da odjednom ne idu u paru. Ono, dva pola, svaki guz po jedan. Ja bih da nam guzovi ipak ostanu u paru, i u celini, pa kako se ko najbolje u čemu oseća. Golo, muško, žensko, trans, queer, u suknji, farmerkama, u vodi, na asfaltu, travi, onlajn, oflajn… Take your pick.

Hajde da ne žvrljkam više, ne ide mi uz Čolu koji sticajem okolnosti peva na snimku u pozadini. Svakako, neka nam je srećno uguzičen ovaj utorak! Ustoličen. Čuj mene, uguzičen…

Ljubi Yanx.

P.S: Hvala Zoomer-u na zumiranju ove guz’ce. I na prepoznavanju sa njihovim. Svim danima, a posebno, naravno utorkom.

Foto: Dragan Jereminov

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još