VODIČ KROZ EUROPRIDE – događaji koje ne smete da propustite

Europride se prvi put u istoriji događa u ovom delu Evrope, a Beograd je domaćin manifestacije koja uključuje više od 130 događaja. O samoj šetnji više će reči biti narednih dana, kada se očekuje i odluka MUP-a o njenom održavanju, ali zato vas vodimo kroz ovogodišnji program koji se ne sme propustiti.

PRAJD POZORIŠNI FESTIVAL

Za ljubitelje pozorišta bogat program je pripremio Hartefakt. Tematski okvir festivala, kao i prethodnih godina, biće vezan za zabrinjavajuće desničarske političke govore koji se javljaju širom Evrope i sveta, a koji su evidentni u Srbiji, kao i strah od nasilja i nazadovanja izazvanog rastućom intolerancijom, mržnjom i otvorenim nasiljem prema pripadnicima LGBTI+ zajednice u mnogim zemljama. 

Iz ovogodišnjeg programa izdvajamo dva Hartefaktova ostvarenja – predstavu „Naš sin“, dramu o suočavanju sa seksualnošću, porodičnom istorijom i odgovornošću – i ljubavnu dramu „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ o paru koji odlučuje da prekine svoju vezu, u kojoj protagonisti otkrivanjem svoje intime postaju koatori predstave koja nikada nije ista.

Pored ovih dela, izdvajamo još jednom domaće ostvarenje – „Femkanje“ u režiji Isidore Goncić, komediju karaktera po motivima „Pokondirene tikve“, dok za ljubitelje stranih ostvarenja tu je jako zanimljiva monodrama gej muškarca iz Irana – „Četiri venčanja i iranska sahrana“.

MERLINKA CLASSICS FILMSKI FESTIVAL

Već kultni filmski festival koji se svake godine u decembru održava u Domu omladine Beograda za Prajd nedelju donosi selekciju klasika iz domena sedme umetnosti.

Ovogodišnja selekcija donosi kultne klasike kao što je „Samo ili 120 dana Sodome“ iz 1975. godine, ali i holivudski klasici „Filadelfija“ sa Tom Henksom koji je po mnogima i dalje najbolji ikada snimljeni film na temu HIV pandemije, i „Ponoćni kauboj“ sa Dastinom Hofmanom.

Merlinka“ je poznata po brojnim ostvarenjima van mejnstrim filma, te ćemo biti u prilici da vidimo i selekciju filmova iz Švedske i Nemačke, a očekuje nas i jedna svetska premijera – dokumentarni  film „LGBT_SLO_1984”. Na programu je i, takođe kultni, domaći film „Parada”.

PRIDE ART

Deo umetničkog programa PRIDE ART ove godine je pružio platformu mnogim umetnicima iz regiona da predstave svoje radove.

Iz bogate umetničke selekcije izdvajamo dve izložbe domaćeg autora Aleksandra Crnogorca – „Trans Balkan“ – fotodokumentarnog projekta koji sadrži 103 trans osobe iz 11 balkanskih zemalja, uz dodatak Turske, kao i izložbe „Belgrade drag“ koji je jedinstveni vizulni prikaz razvoja dreg kulture kod nas. Na ovu izložbu nadovezuje se i autorska izložba „Dreg u BeograduAndreja Ivanova, koja govori o građenju kvir zajednice u Beogradu. Dreg su ovekovečili i Leon Hendrickk & Micha Schneijderberg u izložbi „Kraljevi i kraljice“ koja pokazuje obe strane iste ličnosti – dreg kralja i kraljicu sa samom/samim sobom, dok su trans iskustva prikazana i kroz audio-vizuelnu izložbu „Remek telo“ organizacije Talas TIRV.

WLWartfest

Prvi put će biti održan festival koji organizuje organizacija za lezbejska ljudska prava LABRIS. U okviru programa dešavaju se mnoge manifestacije, kao što je izložba „Naša četiri zida“ autorki Minje Pavlović i Jelene Vasiljević koja prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji, zatim stand up Marine Ostrag, laboratorija poezije, laboratorija zvuka, Tattoo laboratorija i drugi sadržaji.

AKTIVISTIČKO-AKADEMSKI PROGRAM

Za sve one koje zanimaju društvena teorija i aktivizam, organizuje se program Kvir studija na kojima će se obrađivati teme kao što je kvir identitet, doprinos sociologije i antropologije razumevanju i prihvatanju lgbt zajednice, dreg kultura, transfobija i levica i seks rad.

Međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima održaće Civil Rights Defenders od utorka 13. septembra do četvrtka 16. septembra u Domu omladine Beograda.

CEO PROGRAM, SATNICU I LOKACIJE MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

Foto: BelgradePride vizual

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

tam: Lepo je što me gej zajednica smatra svojom

Ona spada u novu generaciju alternativnih pop artista koji kreiraju i izvode muziku koju osećaju. Ali je i mnogo više od...

Aleksandar Nastevski: Muškarci su ili nesvesni privilegija, ili se trude da ih očuvaju

On je mladi novinar koji je nedavno nagrađen za tekst - o menstrualnom siromaštvu. Em muškarac, em „ženska tema" i to još...

DokTok: Razgovarajmo o problemima zavisnosti kod adolescenata

Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. Sa ovim vrlo kompleksnim problemom se suočava svako društvo a bolest je zastupljena kako kod...

Održane dve srpske premijere na Festivalu autorskog filma

Srpske premijere ostvarenja „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Kristina“ Nikole Spasića održane su drugog dana...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još