Nedelja ponosa počela uz pojačano prisustvo policije

Svečanim podizanjem zastave ispred Palate Srbija obeležen je početak Nedelje ponosa, ove godine Nedelje Evroprajda koji će biti prvi put održan u ovom delu Evrope.

Podizanje zastave obeležilo je prisustvo jakih policijskih snaga na Novom Beogradu, kao i prisustvo nekoliko protivnika ove manifestacije, ali nije bilo tenzija ni sukoba.

U narednih sedam dana biće održano više od 130 događaja, a centralni događaj – protestna šetnja kroz centar Beograda još uvek je pod znakom pitanja. Da li će se ona održati trebalo bi da se sazna sutra, kada ističe zakonski rok u kom država, odnosno MUP Srbije, mora da donese odluku da li će neki skup biti zabranjen. Nakon šetnje, planirani su koncerti koji su preseljeni sa Kalemegdana u prostor Tašmajdanskog parka.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Svakako, organizatori od šetnje neće odustati.

A i oko ne bude sve po planu, poruka aktivista, organizacija i ljudi koji misle da je ljubav najveća srpska svetinja je jasna – da se 17. septembra šeta“, rekla je za N1 Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović istakao je da je „posramljen” što stoji ispred institucije koja nije uradila dovoljno.

Ovaj dan treba da predstavlja trijumf demokratije i mislio sam da ćemo na današnji dan biti presrećni zbog postignutih rezultata, ali se osećam posramljeno jer stojimo ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti prava LGBT zajednice. Ovo je borba za jedan demokratski poredak, za zdravu sredinu gde nece biti mesta govoru mržnje, zločinima iz mržnje. Treba da budemo ponosni na ljude koji su pokazali solidarnost u protekloj nedelji koja je bila teška“, rekao je Mihailović, prenosi Nova.rs.

Ovogodišnja kuma Prajda je rep umetnica Sajsi MC, dugogodišnja partnerka LGBT zajednice u borbi za jednakost, koja je ujedno od početka napada na ovu manifestaciju najglasnije podržavala zajednicu.

Ta tema je polarizovala društvoi svi smo svesni koliko je važno da se Prajd održi. To nije samo šetnja već edukacija, edukacija i edukacija“, istakla je nova kuma na otvaranju.

Foto: Vesna Lalić, Nova.rs

Naslovna fotografija: Monstera / Pexels

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Minja Marđonović – Doživela sam digitalno ubistvo

Nakon jednog feminističkog protesta - Minja je ućutkana i obrisana sa svih digitalnih platformi. Jedni pokretom ruke hakera. Za feministkinju čiji je...

Stefan M. Mladenović – Film kao revolt prema nametnutosti

Pre nešto više od godinu dana kada smo razgovali, Stefan je promovisao svoj kratki film na španskom jeziku koji govori o seksualnom...

16 dana aktivizma u znaku jubileja: 20 godina od kako je porodično nasilje krivično delo

Danas počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", a ove godine ona je posebno značajna jer se obeležava i jedan...

tam: Lepo je što me gej zajednica smatra svojom

Ona spada u novu generaciju alternativnih pop artista koji kreiraju i izvode muziku koju osećaju. Ali je i mnogo više od...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još