Veselinović podržao otvaranje marihuana friendly kafića

Beograd treba da dobije takozvane „marihuana friendly“ kafiće, smatra lider pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović. Veselinović je u emisiji „Da sam ja gradonačelnik“ na portalu Zoomer.rs izjavio da je to svetski trend koji donosi brojne benefite.

„Mi mislimo da je to prvo jedan svetski trend, a drugo – same odluke Ujedinjenih nacija i eksperata govore o neštetnosti marihuane, ako se uporedi sa bilo čim što je trenutno dostupno, kao što je alkohol“, smatra Veselinović.

Veselinović je podvukao i da je relaksiranje zakonskih odredbi po pitanju ovih takozvanih droga donelo brojne benefite u različitim društvenim aspektima, u zemljama u kojima je model isproban.

„Naša računica i iskustva zemalja kao što je Portugal i takozvani portugalski model pokazuju u longitudinalnim istraživanjima u nekoliko desetina godina, da je relaksiranje glede upotrebe takozvanih droga, doprinelo i ekonomski, i u padu nasilnih dela, padu zavisnosti i imalo benefite za celo društvo“, izjavio je Veselinović i podvukao da je alkohol u tom pogledu mnogo gori, ali da „neće ići na zabranu, već na edukaciju“.

Kao što je poznato, emisija „Da sam ja gradonačelnik“ je fikcija u kojoj se mladi lideri političkih partija i pokreta na pola sata nalaze u ulozi gradonačelnika svog grada i odgovaraju na novinarska pitanja na konferenciji za štampu. Sama emisija je fikcija, ali su pitanja novinara Zoomera, kao i odgovori „gradonačelnika“ vrlo stvarni.

Podsetimo, pokret Ne davimo Beograd je u aprilu, povodom Svetskog dana kanabisa, pozvao nadležne organe Republike Srbije da pokrenu proces zakonskog regulisanja i prihvatanja kanabisa kao pomoćnog lekovitog sredstva, što, kako navode u saopštenju, predstavlja samo prvi, nužan i hitan korak u dekriminalizovanju upotrebe kanabisa. Ovaj pokret je u saopštenju izneo ocenu da su ispunjeni svi potrebni uslovi za izmenu zakonske regulative za medicinsku primenu i ličnu dekriminalizaciju u Srbiji i izneo zalaganje za pomenuti „Portugalski model”.

Pokret je izneo podatke koji pokazuju da je pet godina nakon početka dekriminalizacije u Portugalu ovaj model doveo do opadanja nelegalne upotrebe droge od strane tinejdžera i smanjenja stope HIV infekcija među korisnicima narkotika, da su smrtni slučajevi povezani sa heroinom i sličnim drogama smanjeni za više od pola, dok se broj ljudi koji traže lečenje zavisnost od droge se udvostručio. Istovremeno, navodi pokret, zabeležen je i drastičan pad slučajeva nasilja i ubistava povezanih sa narkoticima.

„Uzgoj ove biljke može da obezbedi dodatna radna mesta, a stavljanje u legalni promet dodatne poreske prihode i sistemsku kontrolu upotrebe. Umesto povlašćenih činovnika državnog aparata koji nelegalnim putevima crnog tržišta uzgajaju i distribuiraju kanabis i tako stiču novac, od dekriminalizacije, pa i konačne legalizacije kanabisa, korist može imati čitavo društvo“, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd od 20. aprila ove godine.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još