Uz romsku žensku grupu „Pretty Loud“ završen „All girls, all green“ festival

Juče je završen trodnevni festival ženske stret art umetnosti pod nazivom „All girls, all green“ održan u prostoru Dorćol Platza u Beogradu. Festival za cilj ima jačanje i promovisanje ženskog stvaralaštva na street art sceni.

Tokom tri dana festivala, posetioci su imali priliku da u realnom vremenu prate stvaranje murala kojima su umetnice iz Srbije, BiH, Republike Srpske, Hrvatske i Francuske oslikavale zidove Dorćol Platza, ali i da prošetaju kroz virtuelnu izložbu beogradskih grafita, kao i da pogledaju izložbu fotografija umetnica u galeriji O3one.

Bogat festivalski program uključivao je i razgovore sa umetnicama, koje je u nedelju vodila istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević, a za dobru zabavu pobrinuo se i prvi ženski romski bend „Pretty Loud“ koji je nastupio u subotu.

„Mi se trudimo da kroz muziku i ples pokažemo za šta žene treba da se bore i da im budemo najveća podrška“, izjavile su za Zoomer devojke iz ovog jedinstvenog benda i dodale da se kroz svoju muziku bore za ravnopravnost, protiv diskriminacije i protiv nasilja prema ženama.

Umetnice se slažu da je street art umetnost važna za žene jer otvara mogućnost osvajanja javnih prostora u kojima se mogu izraziti i ispoljiti svoju kreativnost.

Street art je, kako samo ima kaže, umetnost na ulici. Žene su se dugo plašile da koriste ove prostore, ali je važno da ih bude što više u ovoj umetnosti i da koriste ovaj način da izraze sebe“, izjavila je za Zoomer umetnica iz Francuske Kaldea.

„Devojke se jako teško odlučuju da se bave stret artom, delom zbog toga što se još uvek ovaj svet percipira kao muški, ali ovaj festival govori upravo o tome kako itekako ima mesta za žene na zidovima“, zaključuje za Zoomer naša umetnica Jana Danilović.

Organizatorka festivala je umetnica Aleksandra Petković, poznatija kao TKV – The Kraljica Vila, a održan je uz podršku Roma Company, a Francuskog instituta i Delegacije Evropske unije.

Festival je uživo prenosio Zoomer, a razgovore sa umetnicama koje je vodila naša novinarka Sofija Dimitrijević možete ispratiti na našem youtube kanalu.

https://www.youtube.com/watch?v=-OpvtTRBt4M
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još