Već znamo šta će nas predstavljati na Evroviziji

Od juče imamo priliku da slušamo sve pesme koje su u trci za našeg predstavnika na „Evroviziji“ u Torinu. I dok se favoriti već izdvajaju i već znamo šta je to što će ići na najveći evropski muzički festival, moram da primetim da je ove godine izbor daleko, daleeeko bolji nego ranijih godina. Na prvom mestu, narod se već „kolje“ oko tri pesme, a to je već tri puta više nego ranijih godina kada smo unapred znali koja će pesma da pobedi i kad je uz nju bilo možda samo par pesama koje su ostavile neki utisak i po pravilu – to je Saška Yanx. E, ove godine nema Saške na festivalu, ali zato imamo dosta onih čija imena, zapravo, znamo!

Naravno, to je zato što je sada odabrano 36 pesama i logično je da će veći izbor biti, pa je pored standardnih „baladetina“ (kojih i sad ima najviše) uspeo da uđe u izbor neko malo drugačiji. Kao i da pored standardne „Svilar and comp“ jednoMgodišnje ekipe koju viđamo samo u martu, nastupi i neko ko je zapravo ime i prezime. Kao Tijana Dapčević, Goca Tržan ili Ana Stanić, ili Aca Lukas koji će u ovom tekstu biti pomenut samo sada i nijednom više jer ta osoba ne treba ni da uđe u razmatranje da ode na festival kao što je Evrovizija. Sa druge strane, ove godine pored ozbiljno velikih imena, imamo i megapopularne mlade zvezde, poput Angelline i Sare Jo, ali i mlade nade kao što su Zorja, Marija Mikić ili Mia. Svakako, izbor odličan i na selekciji RTS-u čestitam. Sada je bar 10 pesama slušljivo. 10 od 36, nije loše. A sada da krenemo na favorite.

Već znamo šta nas predstavlja – etno pop!

Ko god da pobedi na ovoj Beoviziji – pobediće etno pop. Očigledno je da još od „Lane moje ovih dana“ i „Nuna nuna nej“ ne možemo da pobegnemo od toga. Sada je samo pitanje da li će to biti jedna klasična etno pop balada, kao kod Zorje, ili će taj etno biti upakovan u malo modernije ruho, kao kod Angelline, ili pa skroz moderan world sound kao kod Sare Jo. Svakako, osim ako se ne dese ozbiljno velika (i neprijatna) iznenađenja – neka od njih tri će nas predstavljati.

Ono što je važno da znamo kada je etno pop u pitanju – NIJE TAČNO da to uvek dobro prolazi. Da, nama je dobro išlo u eri ranih dvehiljaditih, ali se sa tim nismo nešto posebno proslavili u novije doba. Vrteli smo se oko dvadesetog mesta, dok su u top10 ušli jedino „Nije ljubav stvar“ i „Beauty never lies“ što su klasične pop pesme, a vredi pomenuti i „Loco loco“ koje je bilo u top15, ali u jednoj od najtežih godina još od 2005-e (kada je, pazite sad, nastupala Stamenov). Dakle, etno pop neće nužno doneti glasove!

Etno pop glasove donosi samo kada je mnogo dobro upakovan ili u kulturno nasleđe (kao Ukrajina 2016 sa „1944″) ili u ludački genijalan moderan zvuk (kao Ukrajina 2021 sa „Shum“-om). Jednom rečju, to će ti proći ako si Ukrajina! Jasno je da mi i dalje ne možemo da mrdnemo od tog mindset-a, pa ćemo i ove godine imati etnopop, ali onda bar da pametno izaberemo koji.

Sa jedne strane – imamo „Zorju“. To je klasična balada, koja ide na kartu dobrog glasa i „etno“ melosa. Mnogo ispevavanja, malo tradicionalizma i recept uspešan. Odlično zvuči, što bi se reklo „da se naježiš“, ali takvih pesama na festivalu ima milion. Neće uraditi ništa ukoliko se nešto ludački dobro ne desi sa scenskim nastupom, spotom i promocijom, a pošto je u pitanju mlada i neafirmisana izvođačica koja će zavisiti od onoga što joj RTS osmisli – neće se desiti ništa sa nastupom. To nam je iskustvo više puta pokazalo. Zaista ne vidim da ovo može da napravi nešto impozantno tamo, osim da uđe u finale, a kome je to uspeh onda neka pita bilo koga u Poljskoj ili Belorusiji da li se seća ijednog našeg predstavnika u ovoj deceniji osim Bojane i Željka. Odgovor će vas iznenaditi – reći će Moje tri. I neće ih pamtiti po dobru.

Sa druge strane, tu je Angellinin „Origami“. Moderan zvuk koji koketira sa etnom, ali nije dosadna balada, plus izvođačica koja zna kako da se ponaša na sceni i ima odličan tim iza sebe. Toliko odličan da je jedan član tog tima, uopšte nikome nije jasno još uvek kako, uspeo i da svojevremeno ode na Evroviziju. Jeste da važi za najomraženijeg predstavnika Srbije među Srbima, ali je čovek uspeo da ode na Evroviziju. Možda uspe i sa njom. Ovaj put, to neće biti katastrofalno kao stara cipela što je pola sveta videla, a Angellina je neko kome mogu da prognoziram dobar plasman u Torinu.

AND WE HAVE A WINNER

I na kraju, oko ovoga nema dileme. Osim ukoliko se ne desi nešto strašno nepreviđeno i scenski nastup i pevanje budu potpuni fijasko – na Evroviziju treba da ide SARA JO!
Prvo i glavno, COBY i Bojana Vunturišević su sjajan tandem, a COBY već godinama nije napravio ništa što nije hit. A šta je prvo što je važno da shvatimo? – AKO POŠALJEMO PESMU KOJU NI MI OVDE NE SLUŠAMO, NEĆE JE SIGURNO NI TAMO NIKO SLUŠATI. Dakle, pesma mora da bude HIT, a „Muškarčina“ to već jeste. Drugo, pesma ima taj etnopop momenat koji toliko volimo da forsiramo, ali je potpuno world sound i nešto što će se lako primiti na Evroviziji. I treće i još glavnije – šta mislite ko će privući najveću pažnju stranih medija!? Neko ko je snimio jednu pesmu i još uvek ga ne znaju ni u Srbiji, ili neko ko je učestvovao na WORLD PRIDE-u. Žena je već gej ikona, a znamo svi da je Evrovizija gej olimpijada. Klipovi u kojima Evrovizijski fanovi komentarišu njenu pesmu su se već pojavili. Jer znaju ko je i znaju šta radi. U ovom trenutku jedina žena koja bi mogla više da skrene pažnju medija i Evrovizijskih fanova od Sare Jo je samo Jelena Karleuša i zaista bismo ispali teške budale kada bismo propustili šansu da Saru pošaljemo na Evroviziju. Kao samostalnu učesnicu, a ne kao deo nekog opskurnog tria.

Bolje nemamo. A kad bolje nemamo, onda neka ide ono o čemu će da BRUJI BRUJI ČARŠIJA!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još