Ugašen još jedan slobodni medij na lokalu

„Podrinske“ novine, jedan od najuticajnijih lokalnih medija na zapadu Srbije prestao je da postoji. Tako su se ove novine pridružile „Vranjskim“ i mnogim drugim lokalnim medijima koje više ne možemo da čitamo.

Podsećamo, novinarka i glavna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević trpela je pretnje i zastrašivanja od kraja prošle godine, nakon što je objavila ko su napadači na građane u toku protesta u Šapcu. Tada se u ovom gradu pojavila „poternica“ sa, između ostalih, i njenim likom. Kovačević je tada govorila o tome da se ne oseća bezbedno, ali gašenje „Podrinskih“ nije posledica zastrašivanja, već ekonomske prirode.

Izvor: N1

Od prvog februara, ovaj list je ostao bez finansija.

„Nemamo više finansija, odbijeni smo na svim konkursima za sufinansiranje. Novi nisu ni raspisani, a sve i da jesu, mi opet ne bismo dobili ni dinar. Mi smo naš poslednji broj objavili prošle nedelje, a od 1. februara redakcija više nema nijednog zaposlenog“, rekla je Kovačević za Nova.rs.

Ovim povodom, Kovačević se oglasila i na Tviteru, gde je napisala da je danas „prva sreda bez stresa oko pripreme štampanog izdanja „Podrinskih“ novina“.

Godinama unazad nezavisni mediji su pod različitim pritiscima, ali čini se da je onaj koji je najteže podneti upravo ekonomski. Dok na javnim konkursima sredstva iz državnog budžeta dobijaju mediji na vrhu liste onih koji objavljuju lažne vesti i krše Kodeks novinara Srbije, za nezavisne medije sredstava nema. Posebno one koji kritički izveštavaju o postupcima vlasti. A ukoliko nisu podoban vlastima, nema finansiranja i reklamiranja, te je tržišna utakmica sa velikim medijima i konglomeratima unapred izgubljena.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još