Uredjivanje s1 e2 / (Iz)vandredno stanje / Zoomer

Pandemija koronavirusa ne jenjava mesecima u čitavom svetu, pa tako ni medijski izveštaji o ovom problemu. Ali šta kada dobijamo ogromnu količinu (lažnih) vesti? Kome da verujemo?

Druga epizoda emisije „Uređivanje“ pokrenula je diskusiju aktuelnih tema, ali i nekih opasnih narativa koji vode indoktrinaciji i nacionalističkom huškanju. Tamara je ovog puta razgovarala sa Anom Lalić, novinarkom portala Nova.rs.

„(Iz)vanredno stanje“ počelo je komentarisanjem ogromne količine dezinformacija na temu odlaska Jovane i Srđana sa TV Prve. Zašto je ovo toliko aktuelno? Zar nam je ovo glavna vest u medijima, ili je reč o još jednom spinu? Pogledajte kako Ana analizira ovu problematiku na odličan način.

Važni narativi ove emisije su teme koje se tiču politike, ali i politizovanja koje dolazi od strane tabloida. Nacionalistička propaganda, i mešanje „babe i žabe“ su nedopustive ali i veoma opasne. Obe vesti dolaze od Informera, a Ana komentariše na sledeći način:

Ovakve stvari su užasno opasne. Indoktrinacija bilo koje vrste vodi do potpirivanja, posebno na verskim osnovama, i nikada nisu donele dobre stvari. Ja bih ovakve naslove isticala kao nešto što ne sme da se radi u novinarstvu.(…)Ovo je indoktrinacija, propaganda i ratno huškastvo.

Nastavilo se u političkoj areni koju su Tamara i Ana prebacile u rubriku JetSet, odnosno BeogradNoću.com a kada pogledate emisiju biće vam i jasno što. Nije smešno, možda malo jeste.

S politike na zdravlje, potato-potato momenat, briga o zdravlju i plasiranje opasnih vesti lažnih studija gde nas samo jedna namirnica spašava od koronavirusa. Zašto da vam verujemo? Kako da vam verujemo? I dokle više da nam pucate na zdravlje klik bejt naslovima?

Ja bih opet ovo svrstala u kategoriju opasnih vesti. Nažalost smo svedoci tokom cele epidemije da imamo fake news vesti. (…) Uznemirujuće je zato što moramo biti svesni kao medijski radnici da nama ipak ljudi negde veruju. Vi snosite ogromnu odgovornost.

Novinarka Ana Lalić jedna je od prvih koja je istraživala problem u zdravstvu i nedostatku kapaciteta na samom početku pandemije koronavirusa. Nakon samo par sati od objavljivanja teksta, bila je uhapšena. Zašto? Zato što je obavila novinarski posao odlično i građanima i građankama donela istinu. Sada nas opet plaše potencijalnim vanrednim stanjem. Sindikat lekara kaže jedno, Krizni štab drugo. I opet, kome da verujemo? I zašto?

Da li ćemo doći do vanrednog stanja novog, to još ne znamo.

A vi, kako se osećate? Brinete li se za vanredno stanje ili na koju televiziju će otići Jovana i Srđan?

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još