tam: Lepo je što me gej zajednica smatra svojom

Ona spada u novu generaciju alternativnih pop artista koji kreiraju i izvode muziku koju osećaju. Ali je i mnogo više od toga. Ona je artist koji oseća nepravdu i bori se za svoje ljude. Sa stavom i integritetom. Nakon novog singla, a pred solistički koncert u Beogradu, razgovaram sa mladom zvezdom čiji će rad tek pomerati granice – tam!

Kao kantautorka u svoju muziku unosiš mnogo toga ličnog. Šta je ono što si želela da doneseš novom pesmom?

Ovo je prva pesma koju izbacujem, a da primarna ideja nije moja i da nisam učestvovala u tekstu. Jedini razlog za to je što sam je osetila kao svoju i što se poklapa sa mojim sentimentom u potpunosti. Želela sam da uparim upbeat laganu svetlu muziku uz mračniji ljubavni tekst, na taj način pesma ima optimističnu notu i samim tim te ljubavne poteškoće budu lakše.

Šta ti je bila inspiracija za novi muzički projekat?

Što se tiče zvuka bila sam inspirisana Drejkovim albumom „Honestly, Nevermind“ i odlaskom u Berlin gde sam i radila na ovoj pesmi sa Damjanom Blažunom. Ovo nam je prvi zajednički projekat u koji smo preneli radost nove energije u stvaranju. Takođe, ovo je moja prva saradnja sa Yungkulovskim čije tekstove obožavam, tako da mi je to bila dodatna motivacija.

Tvoju muziku često nazivaju osveženjem na sceni“ i moglo bi se reći da je u pitanju pop koji je alternativan u odnosu na mejnstrim. Da li misliš da je to teži put i zašto si se odlučila za njega?

Smatram da je ovo jedini ispravan put ukoliko želim da izgradim sebe kao artista sa integritetom. Zvuk koji gajim je uvek u skladu sa mojim željama i težnjama u tom momentu. Ukoliko me te želje povedu u mejnstrim jednog dana, neću oklevati.


Snimila si i duet sa reperkom koja je takođe vrlo originalna i ne podleže mejnstrimu po svaku cenu. Kako je sarađivati sa Mimi Mercedez?

Bilo je prelepo i izašlo je iz iskrenog prijateljstva i zajedničkih interesovanja i saznanja. Ona je jedna od najtalentovanijih liričara u regionu i šire, da repuje na engleskom jeziku bila bi planetarno poznata. Mnogo sam naučila od nje.

Očigledno je da si vrlo inspirisana i često obraduješ publiku novim projektima, ali čini se da je pogana“ trenutno tvoja lična karta. Šta misliš, zašto su ljudi toliko odlepili“ baš za tom pesmom?

„pogana“ mi jeste omiljeni projekat i ja se osećam kao da mi je lična karta. Kako spot, tako i pesma su ono kako ja sebe vidim i kako bih volela da radim i zvučim u budućnosti. Provela sam mnogo vremena sa raznim artistima sa komercijalne i alternativne scene, slušala mnogo različite muzike, posmatrala reakcije publike, uradila dosta introspekcije i spojila sve to u jedno.

Pripadaš generaciji muzičarki koje su društveno angažovane i uključene u razne akcije podrške osetljivim društvenim grupama, a više puta si podržala i LGBT zajednicu i čak bila deo solidarnog utorka“ kada se prikupljala pomoć za ugrožene pripadnike/ce ove zajednice. Koliko je važno da mladi koji imaju određeni društveni uticaj budu podrška onima čiji se glas nedovoljno čuje?

Smatram da je prirodno da se svaka osoba bori za sebe i za svoje ljude. Ukoliko postoji nedostatak osnovnih prava i ukoliko su oni u opasnosti naravno da ćeš uraditi sve što je do tebe da to ispraviš i da probaš da utičeš na to da svi imaju normalan život i da se osete viđenim i podržanim.

Da li sebe doživljavaš gej ikonom“, što je titula koja ti je već pripisivana i da li vidiš sebe kao neku buduću kumu Prajda?

Lepo je da u zajednici budem prepoznata kao neko koga smatraju svojim, bila bi mi čast da doprinesem i na taj način.

U prethodnom intervjuu za Zoomer sa Sofijom Dimitrijević navela si ko su tvoji trenutni muzički uticaji, ali i da se to menja iz dana u dan otkrivanjem novih izvođača. Koje svoje otkriće na muzičkoj sceni bi sada istakla i koji izvođači su ti trenutno zanimljivi?

Već mesecima su mi najdraži izvođači iz Nigerije na primer Lojay, Omah Lay, Ayra Starr i britanka afričkog porekla Alewya. 

Kao mlad izvođača već imaš svoj solistički koncert u Beogradu, da li imaš tremu od velikog koncerta i šta je ono što publika može da očekuje da čuje i vidi te večeri?

Inače nemam tremu pred nastup, ali u ovom slučaju je prisutna jer je mnogo veća odgovornost i mnogo odluka koje treba doneti, a pripreme su intenzivne. Videćete tam u jednom novom izdanju i na novom nivou.

Sve fotografije u tekstu i naslovna fotografija: universalmusic.rs / Goran Popovski

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još