Šta bi Izraelci i Palestinci rekli o novoj pesmi Tee Tairović?

Mi od plina i benzina, Izrael i Palestina
Jedne noći voliš me, druge noći mrziš me
Svako nas u gradu zna, da smo probisveta dva
Igramo se nerava, ljubav kakva prevara

Tekst: Tea Tairović, Saša Lazić

Tea Tairović će za mesec dana održati solistički koncert u Beogradu, a kao najavu za ovaj događaj izašao je njen novi album sa kog se odmah izdvojila pesma „Izrael i Palestina“. Ako ste odmah pomislili – au kako bi reagovali Izraelci i Palestinci kada bi sa ovim otišla na Evroviziju, e pomislili smo i mi!

Pošto trenutno nemamo način da to proverimo empirijski, a nismo ni najsigurniji šta su tačno autori teksta želeli da kažu, pitali smo onog ko sve zna – ChatGPT.

Nakon svoje standardne ograde da je on jezički model, te da njegovo „shvatanje i tumačenje mogu biti ograničeni i ne predstavljaju mišljenja stvarnih ljudi“, kao i da različiti Palestinci i Izraelci mogu imati „različite stavove i reakcije na ovu pesmu“ – dao je nekoliko mogućih perspektiva iz pozicije Palestinaca.

Na prvom mestu, izdvaja identifikaciju s patnjom i teškoćama, te naglašava da su Palestinci „dugi niz godina suočeni s političkim sukobom i teškoćama u regionu, uključujući i probleme s Izraelom„, te da bi pesma „mogla izazvati saosećanje kod Palestinaca koji su prošli kroz slične situacije i podsetiti ih na patnju koju su iskusili„. Ovo je jedan od potencijalnih pozitivnih pogleda na pesmu, a drugi pozitivan pogled odnosi se na mogućnost da se pesma posmatra kao izražavanje nade za mir i rešenje, te kaže da „iako pesma može biti kontroverzna, neki Palestinci mogu je doživeti kao priliku za izražavanje nade u mirno rešenje i bolju budućnost“, te da mogu videti pesmu kao „poziv na pomirenje i kraj sukoba između Izraela i Palestine“.

Naravno, ChatGPT ne daje vrednosne ocene, te ukazuje i na moguća negativna tumačenja, iz čega izdvaja mogućnost da Palestinci imaju osećaj da se situacija nepravilno predstavlja i da „ne pruža dovoljno uravnotežen prikaz konflikta između Izraela i Palestine, da se fokusira samo na jednu stranu i zanemaruje perspektivu Palestinaca i njihova iskustva„, ali i moguću kritiku pesme zbog pojednostavljivanja složenog problema. Naglašava se da je konflikt između Izraela i Palestine „izuzetno kompleksan i opterećen dugom istorijom, političkim tenzijama i kulturnim pitanjima„, te da pesma koja pokušava da sumira ili pojednostavi ovaj sukob „može biti kritikovana od strane Palestinaca zbog nedostatka dubine i konteksta„.

Dalje nas je zanima šta ChatGPT misli o tome kako bi Izraelci posmatrali ovu pesmu. Zanimljivo je to što nam je dao identične mogućnosti kao i kada su u pitanju Palestinci.

Algoritam smatra da bi među Izraelcima takođe mogla da se pojavi identifikacija s patnjom i strahovima jer su „Izraelci takođe iskusili nasilje i konflikte s Palestinom, te bi pesma mogla izazvati empatiju kod nekih Izraelaca koji su izgubili voljene osobe ili prošli kroz traumatična iskustva tokom sukoba„, isto kao i izražavanje nade za mir i pomirenje, ali i da takođe mogu smatrati da pojednostavlja jedan složeni problem.

Ono što ChatGPT smatra da bi se moglo pojaviti kod Izaelaca, a nije pomenuo kod Palestinaca, jeste osećaj podrške za svoju zemlju, te da „pesma može biti doživljena kao izraz podrške i ljubavi prema Izraelu„, te da bi pozitivan odgovor na „pesmu koja naglašava snagu i otpornost Izraela„, mogli pružiti „Izraelci koji se snažno identifikuju sa svojom zemljom i vide je kao legitimnu državu„.

Na kraju, algoritam naglašava da ove perspektive nisu univerzalne i da se stvarni stavovi i reakcije pojedinaca mogu razlikovati i zasnivati na njihovim ličnim iskustvima i uverenjima. Isto kao i naše reakcije kao slušalaca iz Srbije.

Zato vas pitamo, jer mi odgovor nemamo – KAKO VI TUMAČITE OVU PESMU?

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Dijana Milošević: Teza da deca imaju previše prava je pogrešno interpretiranje realnosti i neshvatanje uzroka tragedije

Večeras se na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu igra predstava „Za tvoje dobro“ DAH Teatra, koncipirana kroz konstrukciju naših...

Biljana Lajović: TikTok ne može biti jednozačno kriv za bilo šta, u pitanju je spoj raznih faktora

Ovaj maj nikada nećemo zaboraviti i ne treba, ali moramo raditi na tome da se više nikada ne ponovi. Ponovo su, po...

Ljubica Beljanski Ristić: Programi za mlade se kreiraju tako da ispunjavaju neke tuđe ciljeve, a ne potrebe mladih

Ljubica Beljanski Ristić vam je zasigurno već poznata iz naših ranijih intervjua, ali ovog puta povod je bio malo drugačije. Naime, kao...

Jachim Zoomira nedelju 098

Želim vam srećan mesec, godinu i ceo život ponosa.

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još