Šta bi Izraelci i Palestinci rekli o novoj pesmi Tee Tairović?

Mi od plina i benzina, Izrael i Palestina
Jedne noći voliš me, druge noći mrziš me
Svako nas u gradu zna, da smo probisveta dva
Igramo se nerava, ljubav kakva prevara

Tekst: Tea Tairović, Saša Lazić

Tea Tairović će za mesec dana održati solistički koncert u Beogradu, a kao najavu za ovaj događaj izašao je njen novi album sa kog se odmah izdvojila pesma „Izrael i Palestina“. Ako ste odmah pomislili – au kako bi reagovali Izraelci i Palestinci kada bi sa ovim otišla na Evroviziju, e pomislili smo i mi!

Pošto trenutno nemamo način da to proverimo empirijski, a nismo ni najsigurniji šta su tačno autori teksta želeli da kažu, pitali smo onog ko sve zna – ChatGPT.

Nakon svoje standardne ograde da je on jezički model, te da njegovo „shvatanje i tumačenje mogu biti ograničeni i ne predstavljaju mišljenja stvarnih ljudi“, kao i da različiti Palestinci i Izraelci mogu imati „različite stavove i reakcije na ovu pesmu“ – dao je nekoliko mogućih perspektiva iz pozicije Palestinaca.

Na prvom mestu, izdvaja identifikaciju s patnjom i teškoćama, te naglašava da su Palestinci „dugi niz godina suočeni s političkim sukobom i teškoćama u regionu, uključujući i probleme s Izraelom„, te da bi pesma „mogla izazvati saosećanje kod Palestinaca koji su prošli kroz slične situacije i podsetiti ih na patnju koju su iskusili„. Ovo je jedan od potencijalnih pozitivnih pogleda na pesmu, a drugi pozitivan pogled odnosi se na mogućnost da se pesma posmatra kao izražavanje nade za mir i rešenje, te kaže da „iako pesma može biti kontroverzna, neki Palestinci mogu je doživeti kao priliku za izražavanje nade u mirno rešenje i bolju budućnost“, te da mogu videti pesmu kao „poziv na pomirenje i kraj sukoba između Izraela i Palestine“.

Naravno, ChatGPT ne daje vrednosne ocene, te ukazuje i na moguća negativna tumačenja, iz čega izdvaja mogućnost da Palestinci imaju osećaj da se situacija nepravilno predstavlja i da „ne pruža dovoljno uravnotežen prikaz konflikta između Izraela i Palestine, da se fokusira samo na jednu stranu i zanemaruje perspektivu Palestinaca i njihova iskustva„, ali i moguću kritiku pesme zbog pojednostavljivanja složenog problema. Naglašava se da je konflikt između Izraela i Palestine „izuzetno kompleksan i opterećen dugom istorijom, političkim tenzijama i kulturnim pitanjima„, te da pesma koja pokušava da sumira ili pojednostavi ovaj sukob „može biti kritikovana od strane Palestinaca zbog nedostatka dubine i konteksta„.

Dalje nas je zanima šta ChatGPT misli o tome kako bi Izraelci posmatrali ovu pesmu. Zanimljivo je to što nam je dao identične mogućnosti kao i kada su u pitanju Palestinci.

Algoritam smatra da bi među Izraelcima takođe mogla da se pojavi identifikacija s patnjom i strahovima jer su „Izraelci takođe iskusili nasilje i konflikte s Palestinom, te bi pesma mogla izazvati empatiju kod nekih Izraelaca koji su izgubili voljene osobe ili prošli kroz traumatična iskustva tokom sukoba„, isto kao i izražavanje nade za mir i pomirenje, ali i da takođe mogu smatrati da pojednostavlja jedan složeni problem.

Ono što ChatGPT smatra da bi se moglo pojaviti kod Izaelaca, a nije pomenuo kod Palestinaca, jeste osećaj podrške za svoju zemlju, te da „pesma može biti doživljena kao izraz podrške i ljubavi prema Izraelu„, te da bi pozitivan odgovor na „pesmu koja naglašava snagu i otpornost Izraela„, mogli pružiti „Izraelci koji se snažno identifikuju sa svojom zemljom i vide je kao legitimnu državu„.

Na kraju, algoritam naglašava da ove perspektive nisu univerzalne i da se stvarni stavovi i reakcije pojedinaca mogu razlikovati i zasnivati na njihovim ličnim iskustvima i uverenjima. Isto kao i naše reakcije kao slušalaca iz Srbije.

Zato vas pitamo, jer mi odgovor nemamo – KAKO VI TUMAČITE OVU PESMU?

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još