Srbija u 2023: Užice mediji retko pominju, ali građani su svesni zagađenja vazduha u svom gradu

Vazduh u Srbiji je zagađen. I to je činjenica. I to ne samo u glavnom gradu, zbog individualnih ložišta i automobila, već i u manjim gradovima. Na ovu nepopularnu listu došlo je i Užice. Prema najnovijim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, koncentracija štetnih gasova u vazduhu je premašila dozvoljene granice u više od 60% slučajeva u toku prošle godine.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

U Užicu se sve više govori o problemu zagađenja vazduha u gradu i to je ono što su i nama građani najčešće pominjali.

Saobraćaj, industrija, loše održavanje kotlovskih sistema… sve to doprinosi tome da nam je vazduh toliko loš… i rešavanju problema se ne pristupa dovoljno ozbiljno“, navodi jedan građanin Užica i dodaje da je grad već preduzeo određene mere, poput povećanja broja zelenih površina i promocije električnih vozila, ali da to nije dovoljno.

Nedavno je održana konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici gradske vlasti, stručnjaci i predstavnici civilnog sektora, na kojoj su razmatrani dalji koraci za smanjenje zagađenja vazduha u Užicu. Među predloženim merama su izgradnja biciklističkih staza, povećanje broja autobusa sa ekološkim motorima, zabrana korišćenja starih vozila koja emituju velike količine štetnih gasova, regulacija rada industrijskih postrojenja i jača kontrola održavanja kotlovskih sistema.

Mere su predložene, ali sada ostaje da se vidi da li će se i sprovoditi adekvatno ili će biti mrtvo slovo na papiru“, sumnjičavi su građani.

Građani su svesni da će se, ukoliko se ovi problemi ne budu rešavali na vreme, negativni uticaji na njihovo zdravlje osećati sve više i više. Međutim, ovo je problem koji pogađa celu Srbiju, ali i region i rešenje mora biti sistemsko.

Užice se obraća lokalnoj vlasti, ali i Užice, kao i ostatak Srbije – gledaju u pravcu države i šta će se sistemski uraditi kako bi srpski gradovi više ne bi bili dominantno na vrhu liste najzagađenijih.

Autorka: Marijana Vučićević
Naslovna fotografija: FLY Media foto & video studio, youtube printscreen
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još