Srbija u 2023: Neregulisana signalizacija na pružnom prelazu u Starom Železniku

Na pružnom prelazu u Starom Železniku postoje rampa i signalizacija, ali rampa najčešće ne radi i bude duže vreme podignuta ili spuštena.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Kada dođete u Stari Železnik, nećete moći da zaobiđete pružni prelaz. Upravo on građanima i građankama ovog dela grada predstavlja najveći problem.

Kako nam objašnjava jedan građanin, u pitanju je jedini pružni prelaz u Železniku gde prolaze automobili i autobusi, a pošto je stanica gradskog prevoza malo pre pruge, pešaci izlaze na ulicu i prelaze preko pruge, što uopšte nije bezbedno s obzirom na to da pružna signalizacija ne funkcioniše.

Ova rampa je stalno u kvaru, a od poznanika koji se bavi popravkama rampe dobio sam informaciju da se dešava česta krađa kablova i delova za rampu da bi se ti delovi prodali kao sekundarne sirovine”, dodatno objašnjava.

Građani predlažu da se prelaz obezbedi tako što će se postaviti kamere koje bi snimale pružni prelaz i odrediti novčane ili zatvorske kazne od mesec dana za one koji onesposobljavaju pružnu rampu.

Kamere bi bile odgovarajući način praćenja i prevencije, a bilo bi dobro i da se sprovodi akcija pronalaska počinilaca ovog dela, a ne da kao do sada uvek prođe nekažnjeno”, dodaje naš sagovornik.

Pruga Topčider –  Rakovica – Resnik prolazi kroz ceo Železnik. Na delovima ove pruge postoje nelegalni prelazi, a u Starom Železniku, u ulici Stevana Filipovića 22, kod „Žute” radnje postoji legalan prelaz. Odatle železnička pruga dalje vodi u Sremčicu, a tuda prolaze linije gradskog prevoza 511 i 512.

Stanovnici Starog Železnika su objasnili da se u ovom delu dogodilo dosta saobraćajnih nesreća. Oni smatraju da je veoma značajno u potpunosti osposobiti pružnu signalizaciju, kako zbog toga što građani generalno često prelaze preko ovog prelaza, tako i zbog dece koja nemaju u potpunosti razvijenu pažnju za saobraćaj.

Autorka: Ana Ćosić
Foto: Pixabay / Pexels (fotografija je ilustracija i nije nastala u Železniku)
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još