Srbija u 2023: Leva obala Dunava i dalje bez rešenja za otpadne vode

Na  samo deset minuta od centra Beograda, građani naselja na levoj obali Dunava se godinama suočavaju sa problemom otpadnih voda i izostankom kanalizacione mreže, pokušavajući da izmole rešenje putem medija i lokalnih inicijativa.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Radovi na kanalizaciji u Borči počeli su u februaru 2022. godine, iako je izgradnja najavljivana od 2019. Na osnovu najava bivšeg zamenika gradonačelnika  Gorana Vesića, leva obala Dunava dobila bi kanalizacionu mrežu kroz tri godine. Izgradnja bi koštala 55 miliona evra, od čega je 35 miliona obezbeđeno kreditom Evropske investicione banke.

Mi i dalje nemamo uslove za normalan život. Tako velika opština, poput Palilule, ne može i ne sme da ima ovakve probleme. Posle toliko godina, mi ne možemo da dobijemo rešenje i nakon javne informacije da investicije dolaze iz fonda EU“, rekla nam je jedna građanka ovog dela grada.

Poslednji raspisani tender za projektovanje i gradnju fekalne kanalizacije bio je otvoren do 20. septembra prošle godine. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno je govorio o ovom problemu, istakavši da se nada da tender sada neće pasti i da nakon toga sledi rad na projektnoj dokumentaciji, koji  traje oko godinu i po dana. Zbog neispunjenih obećanja gradskih čelnika, građani i dalje apeluju i nadaju se rešenju.

Kada pričamo o problemima ovde, možemo da počnemo od bezbednosti, o uklanjanju pasa, o manjku kulturnih dešavanja, škola, ali nama, ipak, najviše treba kanalizacija koja nam se toliko obećava“, objašnjava još jedan od žitelja ovog dela grada i naglašava da se posle izbora mnoga obećanja zaborave, te da je jedini način da se ovaj problem reši preko direktnih građanskih inicijativa.

Trebalo bi ujediniti ljude, evo na primer moj komšija je na vreme rešio taj problem, a mi koji nismo pitanje je hoćemo li to rešenje doživeti“, dodaje naš sagovornik, istakavši da interesovanje za kanalizacionu mrežu sada varira od ulice do ulice.

Inače, u Krnjači i Padinskoj Skeli čest je prizor izlivanja otpadnih voda u kanale, a nakon privremenih sanacija kritičnih delova kanalizacione mreže, neke ulice ostale su i bez asfalta.

Autorka: Milica Bicić
Foto: N1 info / ilustrativna fotografija
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još