Srbija u 2023: Čukarica u rupama i bez semafora

„Dok poplaćam sve račune, ostaje novca za hleba i so. Ko se još tako hrani u 2022. godini?”

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Grad Beograd, kao prestonicu centralizovane države karakteriše eksponencijalni porast stanovnika u poslednjih 10 godina. To dovodi do toga da se taj trend prenosi i na periferne gradske opštine, koje sada postaju deo tzv. šireg centra, dok uslovi života i dalje više možemo povezati sa naseljima van Beograda.

Jedan od takvih slučajeva svakako jeste opština Čukarica. Konkretno, u ovom tekstu baviću se naseljima Ostružnica i Žarkovo, čiji se građani, iako različite socijalne strukture, susreću sa istim problemima. Dok Žarkovo karakterišu višespratnice sa stanarima sa prosekom godina izmedju 30 i 40, u Ostružnici je najčešći slučaj jednospratna kuća u kojoj žive penzioneri.

I pored tih razlika i geografske udaljenosti od 15 kilometara njih spaja izmedju ostalog širi društveni problem – nizak životni standard, tj. niske penzije i plate, a previsoke cene. „Dok poplaćam sve račune, ostaje novca za hleba i so. Ko se još tako hrani u 2022. godini?”, navodi nam jedna od stanovnica Ostružnice.

Ipak, cilj posete našim sugrađanima jeste bio da nam ukažu na svoje lične, lokalne probleme u kraju u kom provode svoj životni vek. Ono što smo najčešće čuli kada su u pitanju ova dva kraja Čukarice, jeste neadekvatna infrastruktura s kojom je povezan i nedovoljno funkcionalan saobraćaj.

„Oni dođu tu, zakrpe rupu, ali pošto je asfalt loš, dovoljno je par nedelja da se pukotina ponovo formira”, navodi jedan od sagovornika iz Ostružnice. „Svakako da taj problem ubrzavaju kamioni koji svakodnevno prolaze”, dodaje.

Pored problema neasfaltiranih ili loše asfaltiranih ulica, još veći jeste nedostatak saobraćajnih znakova. To utiče na operativnost, kao i na bezbednost ljudi u saobraćaju. Ono što su građani najčešće navodili kao nedostatke u saobraćaju jesu semafor, ulična rasveta, ležeći policajci i pesački prelazi. Sve navedeno utiče pre svega na same vozače, ali takođe ugrožava i pešake.

Građani ove opštine su nam ukazali na dve tačke u kojima su česte saobraćajne nezgode. U Ostružnici je to raskrsnica Karađordjeve ulice i Savske (Obrenovački put), a u Žarkovu je to raskrsnica ulice Ilije Djuričića i Vodovodske. „Tu čovek kad stane kolima, maltene se ne zna ko kuda treba da ide”, saopštava nam građanka Žarkova, jako isfrustirana ovom situacijom.

Predlozi za rešavanje ovih problema su jako jednostavni, a to je uvođenje semafora na ulice gde je to neophodno i njihovo aasfaltiranje. Građani ovog dela grada smatraju da bi im to umnogome poboljšalo život u kraju. Sve što građani žele je da, kada krenu ulicom, ne strepe za svoj život.

Autorka: Milica Kostin
Naslovna fotografija: Erik Mclean / Pexels (slika predstavlja ilustraciju i nije nastala na lokaciji o kojoj se piše)
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još