Srbija peta u Evropi po broju novozaraženih: vakcinacija ključna ali ne i dovoljna

Srbija se danas našla na nezavidnom petom mestu u Evropi po broju obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika, prenosi Danas. Ovu informaciju podelio je šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije Marijan Ivanuša, koji je naglasio za RTS da se intenzivno širi britanski soj virusa koji se lakše prenosi i završava težim oblikom bolesti, i ocenio da je potrebno da se promeni ponašanje i da se ljudi što pre vakcinišu.

„Znamo kako se prenosi virus, to su bliski kontaki među ljudima“, naveo je Ivanuša i još jednom naglasio važnost držanja distance, nošenja maski, higijene ruku i respiratorne higijene i izolacije obolelih.

Ukoliko ne dođe do strogog poštovanja protivepidemioloških mera, čekaju nas strože mere.

„Zato pozivam ljude da poštuju osnovne mere, jer je to osnov snega. Ako ne, doći će još oštrije mere jer će situacija da se pogorša“, rekao je Ivanuša za RTS.

Oštrije mere već postoje u mnogim zemljama Evrope, a strože mere uvodi i Nemačka. Kako piše BBC, Nemačka produžava restrikcije na još mesec dana i uvodi dodatne mere tokom pet dana uskršnjih praznika, što je rano jutros objavila kancelarka ove zemlje Angela Merkel.

„Mi takoreći imamo novu pandemiju – imamo u suštini novi virus, naravno istog tipa ali sa potpuno drugačijim karakteristikama, znatno smrtonosniji, znatno zarazniji i to na duže vreme“, rekla je Merkel, prenosi BBC.

Insajder podseća i da je predstavnica SZO Marija Van Kerhove juče upozorila da se smrtnost od korona virusa na globalnom planu ponovo povećava i ocenila da je to zabrinjavajuć znak. Ona takođe tvrdi da je povećanje rasta obolelih delimično posledica širenja varijante koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, a sada cirkuliše na mnogim drugim mestima, uključujući istočnu Evropu.

Šta se dešava u Srbiji?

U Srbiji je, prema podacima Batuta objavljenim na sajtu covid19.rs, korona virus juče potvrđen kod 4.769 građana Srbije među 14.474 testirane osobe.

Mere ne samo da nisu pooštrene, već je došlo do izvesnog popuštanja mera, protivno mišljenju medicinskog dela Kriznog štaba, a antivakseri se okupljaju na ulicama kako bi protestvovali, naravno bez korišćenja zaštitnih maski i distance. Država na ove korona-skupove ne reaguje.

Za izlazak iz ovog problema vakcinacija je ključni faktor, ali ne i dovoljan.

Insajder podseća da je stručnjak SZO Majkl Rajan izjavio da bi svako ublažavanje epidemioloških mera trebalo da podrazumeva strogi nadzor zaraze i visok nivo vakcinacije i dodao da samo vakcinisanje nije dovoljno.

Apelujemo na javnost i čitaoce da ne podležu antivakserskoj propagandi i teorijama zavere, da najstrože poštuju propisane mere protiv širenja virusa i vakcinišu se putem prijave na euprava.rs.

Zdravo i solidarno!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još