ŠOK! SKANDAL! Tviter nasekirao Informer!

Joj ljudi, što nam se Informer nasekirao što ih je Tviter označio kao „medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“. Vrišti danas naslovna strana „HITLER TVITER“! Šokiran je Informer što su, kako kažu na naslovnici, „nalozi svih većih novina i televizija u Srbiji označeni kao oni čije informacije treba uzeti sa rezervom“. Još više su šokirani što su oni koji, „svakodnevno objavljuju najstrašnije laži“ tretirani kao „kredibilni, pouzdani i profesionalni izvori“. Čudi se silno Informer, sa sve Hitlerovom slikom montiranom preko skrinšota Tvitera, sa kojom, uz naslov, verovatno hoće da pokažu kako izgleda vrhunsko profesionalno novinarstvo. Isto kao što njihovo svakodnevno „raskrinkavanje laži“ tzv „đilasovskih medija“ predstavlja vrhunac istraživačkog novinarstva u Srbiji. Verovatno.

Pritom, niko nije ni napisao da su njihove informacije nekredibilne, samo su označili ono na šta veliki broj novinara i novinarskih udruženja i istraživača ukazuje – da ti mediji sarađuju sa Vladom Srbije. Zapravo, Tviter je objasnio da su „mediji povezani sa državom definisani su kao mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom“. Dakle, izuzev što neće dodatno da ih preporučuju ljudima – ovi mediji neće imati nikakve sankcije, niti je iko rekao da ih „treba uzeti sa rezervom“, već samo imati u vidu da sarađuju sa vladom.

I što je to problem? Što smeta Informeru da se to označi kad je, kako to tvrdi predsednik, to zapravo pohvala? Zar nije sam predsednik rekao da su time rekli „sve najlepše o tim medijima“ i da je saradnja sa vladom „najnormalnija“. Što se ljute, oni su ti koji su normalni. Mi ostali nismo.

„Oni plaćaju Glas Amerike i BBC, ali nisu stavili da su to vladini mediji. Pa šta je loše u tome što sarađuju sa Vladom. Šta treba da napišu – sarađujete sa lopovima i onima koji su opljačkali Srbiju, kao što su neki drugi mediji“, rekao je Vučić prenosi N1.

Zaboravljajući, naravno, da to što se za BBC plaća pretplata ne znači da nema uređivačku nezavisnost, niti da prisilno naplaćuje pretplatu građanima, gledali taj kanal ili ne, a emituje im trideset godina stare serije četrdeset miliona puta na repeat. Na primer.

Naravno da su ti mediji, kao i Ministarstvo kulture i informisanja, potrčali da to označe kao „cenzuru“. Ministarstvo, piše N1, ne ulazi u to šta je navelo „ovaj višejezični sajt da od razmene mišljenja i slobode govora, što sami ističu, stigne do cenzure pojedinih medija u našoj zemlji“, ali skreće pažnju da je obeležavanje medija i njihovih urednika ili rukovodstva, nebitno od koga da dolazi, nepoželjno i da ne vodi demokratskom dijalogu kojem mi kao društvo težimo.

Jesu li svesni da pričamo o medijima u kojima se svakodnevno objavljuju najstrašnije slike leševa i to prikazuje kao „edukacija“, da su u pitanju isti mediji koji su na svim naslovnim stranama imali pornografske slike jedne srpske pevačice. Na NASLOVNIM STRANAMA. Da su u pitanju mediji koji svake godine drže tron u kršenju Kodeksa novinara Srbije, a neki i ne priznaju Kodeks i Savet za štampu jer prosto pucaju od demokratije i dijaloga.

Naravno, neće oni ulaziti u to da niko ne targetira Vladu Srbije i njene savršeno profesionalne medije, već su obuhvaćene 22 zemlje. Oznaku je dobio i Sputnjik. Zar nije super ekipa?

A i što ne bi oni kukali, kad može predsednik unapred od sebe da napravi žrtvu, iako ga niko ne dira, pa da u jednoj rečenici uporedi sebe i Trampa, pomene i talibane i neku slobodarsku politiku, a da ja ne bih pokušavao da rastumačim šta je pisac hteo da kaže, evo čitajte.

„I sada vidite da su oni pravi cenzori, tako da jedva čekam da mi isključe (Tviter) nalog, da budem još jedan Tramp u svetu, da se pokaže kako je dobro da talibanski portparoli imaju slobodan pristup toj slobodarskoj mreži, neki bi rekli poslušničkoj mreži. Ja da budem poslušnik takvima neću. Čestitam svim medijima koji se suprotstavljaju poslušničkoj mreži i koji šire slobodarske težnje i slobodarske ideje i želim im mnogo uspeha“, rekao je Vučić, prenosi N1.

Zaista ne znam da li ja to dobro razumem, ali Tramp je žrtva, Vučić je novi Tramp, a Tviter forsira Talibane, ali ne podnosi „slobodarske ideje“ Informera? U kom mi to, paralelnom univerzumu živimo? Ne znam, evo, pitam se. Upitnik uzvičnik, kao što bi stavili profesionalni, slobodarski tabloidi.

Mada, OK, pošto se tim tabloidima očigledno Ministarstvo i tabloidi ponose, onda ne bi trebalo da im smeta kad sledeći put kad nečiji polni organ osvane preko cele strane, pored toga stoji „Ovaj medij sarađuje sa Vladom Srbije“.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još