Sećate li se slavne Rubi? Danas ima važnu poruku o okeanima!

Sećate li se megapopularne serije „Rubi“ koja je osvojila gledaoce u Srbiji? Barbaru Mori, glavnu protagonistkinju serije i prvu „zlikovku“ u glavnoj ulozi u jednoj telenoveli smo ili voleli ili mrzeli, ali danas svojim aktivizmom zaslužuje poštovanje celog sveta. Glumica je pokrenula fondaciju „Amor Infinito“ (Beskrajna ljubav) koja pomaže deci koja boluju od neizlečivih, terminalnih bolesti, a aktivna je i u mnogim drugim kampanjama, pre svega ekološkim.

Danas je iskoristila popularnost na društvenim mrežama kako bi nas podsetila na Svetski dan okeana.

„Danas je pravi dan da razmislimo o svim blagodatima koja nam nude naša mora, da uočimo bliski odnos koji imamo sa njima. Osigurajmo im dobrobit, kako bi je osigurali i nama. Moramo razumeti njihovu krhkost, kako bi razumeli našu. Bez mora, nema života“, napisala je glumica na svom Instagram profilu uz video napravljen povodom ovog važnog međunarodnog dana.

U videu zajedno sa Barbarom učestvuju i njene brojne kolege i javne ličnosti koje su podelile svoje prve asocijacije na reč „more“, naglašavajući da za njih primarno more znači život i da bez mora i okeana nema života na zemlji.

Svetski dan okeana je jedan od najmlađih ekoloških praznika i obeležava se od 1992. godine, a zvanično od 2008. godine. Ako mislite da se nas ne tiče jer smo daleko od njih, a čak i nemamo izlaz na more, grdno ste se prevarili. Stanje u okeanu miljama daleko direktno utiče na to kako ćemo mi danas živeti i disati. Okeani su, kao najveće vodene površine na našoj pre svega vodenoj planeti, najveći izvor kiseonika i hrane za celo čovečanstvo.

Međutim, prema podacima sa sajta theworldcounts.com, oni su ugroženi prekomernim ribolovom. Svetska proizvodnja morske hrane konstantno raste već šest decenija, a 2016. godina bila je pet puta veća nego 1950. godine. Ovo može dovesti do toga da se u narednih dvadeset godina, tačnije do 2048. godine, ako nastavimo ovim tempom svetski okeani ISPRAZNE kao izvor hrane!

Okeani su takođe izvor čiste energije, a i apsorbuju veliki deo CO2 koji ljudi proizvode, podseća portal balkangreenenergynews. Kako portal naglašava, UN primećuje da je zdravlje svetskih okeana sve više povezano s ljudskim zdravljem, budući da se neki organizmi iz velikih dubina koriste i za otkrivanje COVID-19.

Zato se moramo vratiti na važnu poruku Barbare Mori – sačuvajmo okeane, jer okean znači ŽIVOT.

Video sa Instagram profila Barbare Mori @delamori

Cover photo: Video sa Instagram profila Barbare Mori @delamori, printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još