SAOPŠTENJE: redakcija Zoomer podnela krivičnu prijavu nakon dobijenih pretnji

Nakon što smo objavili tekst „Pitali smo mlade kako žive na Kosovu“, dobili smo niz uvredljivih komentara kako u komentarima Instagram profila, tako i u Instagram inboksu. Određena grupacija je i javno prozivala ostale članove redakcije Zoomer, koji nisu autori teksta, kao i samog autora i urednicu. Takođe, naša redakcija dobila je i ozbiljne pretnje.

Jedan od korisnika društvene mreže Instagram nam je u inboks poslao poruku sledeće sadržine: “Alo komite, sklanjajte onu sliku gde pljujete Kosovo. Nemojte da saznamo ko ste, neće lepo da prođe. Pozdrav“, te je o pretnji obavešteno Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je u dogovoru sa redakcijom Zoomer sačinilo i podnelo krivičnu prijavu nadležnom Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Iako je ovo prvi napad na našu redakciju, najoštrije osuđujemo ovakvu vrstu napada na medije, novinare i novinarke i naš celokupan rad. U strahu za ličnu bezbednost redakcije Zoomer, i u želji da se borimo za slobodno i etičko novinarstvo, odlučili smo da podnesemo krivičnu prijavu.

“Svaka vrsta pretnje i napada je nedopustiva i mora biti sankcionisana. Osećam dužnost da zaštitim celu Zoomer redakciju, kao i da ukažem na probleme sa kojima se novinari i novinarke susreću i trpe razne napade samo zato što rade svoj posao, a nekome se to ne sviđa. Osećamo da smo ugroženi i ne želimo da pretnje prerastu u nešto više, kao što ne želimo da stanemo da radimo svoj posao – dobro i neometano. Važno je da čuvamo našu bezbednost, i da ukažemo u kolikom su lošem položaju medijski radnici i radnice“, izjavila je naša glavna i odgovorna urednica Tamara Urošević za NUNS.

Pozivamo nadležne institucije da preduzmu sve potrebne mere u rešavanju ovog slučaja a predstavnike vlasti da osude ovakve, i slične, pretnje novinarima i novinarkama.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još