Protesti poljoprivrednika zbog cene suncokreta

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika započeli su danas protestnu vožnju iz Stare Pazove, kako bi pokazali nezadovoljstvo otkupnom cenom suncokteta i cenama goriva za poljoprivrednike, javlja N1.

Zahtev poljoprivrednika je da otkupna cena bude 700 evra za tonu, kao i da imaju olakšice za gorivo. Ukoliko se zahtevi ne ispune u roku od 48h, najavljuju radikalizaciju protesta.

Protestna vožnja organizovana je i u Pančevu, a poljoprivrednici navode da neće biti blokade saobraćaja.

Međutim, kod Požarevca saobraćaj jeste blokiran jer članovi udruženja „Stig“ i dalje blokiraju most na Velikoj Moravi, čime je presečena veza sa autoputem E- 75 i središta Braničevskog okruga. Blokada je produžena jer nije ispunjeno obećanje da će u Požarevac doći predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac još se nije pojavio ovde među 200 seljaka sa traktorima iako im je obećao pre tri sata. Došao je državni sekretar Željko Radošević koji nas moli da prekinemo blokadu. Dok ne dobijemo nešto konkretno od ljudi kojima je šef Branislav Nedimović, mi stojimo na blokadi“, rekao je za N1 Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca.

Na desetine traktora danas oko 13.30h blokiralo je i jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada.

Proteste poljoprivrednika podržale su Demokratska stranka i stranka Zajedno, a SSP je zatražio od Ministarstva da ispuni zahteve poljoprivrednika. Ministarstvo je pozvalo na razgovor predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana.

Zaposleni Ministarstva kao i do sada će uvek biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, spremni da odu u bilo koje mesto koje poljoprivrednici predlože, kako bi dalje nastavili da zajedno rešavamo sve probleme u poljoprivredi. Verujemo da je to jedini način da se prevaziđu izazovi sa kojima se svi suočavamo“, rečeno je za Tanjug u Ministarstvu poljoprivrede, prenosi N1.

Od ovih razgovora i reakcije države zavisi u kom će se smeru protesti dalje odvijati.

Naslovna fotografija: N1

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još