Profesori nemi saučesnici u nasilju nad Lgbt+ učenicima / slučaj Strumica

Tekst je deo većeg teksta „Vranje i Strumica: Profesori nemi saučesnici u nasilju nad Lgbt+ učenicima” čije su autorke Dejana Cvetković (Srbija), Darko Miloševski (Severna Makedonija), Vukašin Živković (Srbija). Priče su nastale u okviru „Media For All” programa koji finansira vlada Velike Britanije. Prikupljeni materijal i izneti stavovi isključivo su odgovornost autora.

U prvom delu teksta mogli ste da čitate o situaciji u Vranju, a sada vam donosimo priču iz Severne Makedonije.

Sličan položaj Lgbt+ mladih i u Severnoj Makedoniji 

S obzirom na slične ekonomske i kulturne vrednosti, položaj Lgbt+  osoba nije bolji ni u manjim gradovima širom regiona. U Severnoj Makedoniji u gradu Strumica razgovarali smo sa Nikolom pripadnikom Lgbt+ zajednice i saveznikom za prava transrodnih osoba. 

Još u srednjoj školi otvoreno je podržavao svoje transrodne prijatelje tako što je bio na njihovoj strani tokom pravne bitke za promenu pola.

– Došao sam tada sa prijateljem u školu da promeni rod u njegovim dokumentima, a sekretarka nas je nemo gledala – rekao je Nikola i dodao da ona nije znala kako da to učini, jer niko ranije nije imao takav zahtev i nije bila upućena u proceduru. 

Nikoli je bilo zabranjeno da uđe u kafić sa svojim transrodnim prijateljem.

– Ovde svako zna svakoga, ne možete sakriti svoj identitet. Šta god da učinite, u njihovim očima vi ćete biti izrod – kaže Nikola. 

Tokom svoje borbe za prava Lgbt+ mladih u Strumici, bio je svedok nasilja prema svojim transrodnim prijateljima. Međutim kada je odlučio da ode zajedno sa njima da prijave nasilje, u policijskoj stanici su bili nezainteresovani.

-Policajac se samo pretvarao da nas sluša, a nakon što smo otišli, slučaj je ostao u fioci – kaže Nikola, i dodaje da od kad se seća, u njegovom gradu nije bilo slučaja prijave diskriminacije ili zločina iz mržnje.

Pre godinu dana Severna Makedonija je usvojila novi Zakon o diskriminaciji u kome je prvi put diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije prepoznata kao poseban vid diskriminacije. U okviru tog zakona predviđeno je da se „Komisija za zaštitu diskriminacije“ formira i razmatra slučajeve. 

– Imamo deficit ljudskih resursa, tehničke podrške i finansija – kaže Igor Jadrovski, član Komisije.

Oni su reagovali u  nekoliko slučajeva diskriminacije u medijima, institucijama i kompanijama, ali kako tvrde, ne mogu mnogo da postignu sa ograničenim kapacitetima kao i zbog neiformisanosti institucija.

-U pitanju je sistemski problem. Mi i dalje imamo školske knjige gde možete pronaći elemente diskriminacije i govora mržnje prema marginalizovanim grupama – objašnjava Jadrovski. 

Nikola se trenutno nalazi na čelu organizacije „LGBT+ Core Strumica“. U regionu sa manje od 100 hiljada ljudi, ponosan je što njegova organizacija broji 90 članova.

-Voljan sam da ostanem i da se borim za ova prava – navodi Nikola ponosno. Iako većina njegovih prijatelja, koje je i glavni grad takođe zapostavio, teži da se odseli van države, on želi da nastavi da se za bolje sutra bori u svom gradu. 

Nikola je zadovoljan zakonima Severne Makedonije, ali kaže da oni moraju biti implementirani, što se apsolutno može reći i za zakone koji postoje u Srbiji i širom regiona.

Nastaviće se…  

Cover photo: Monstera / Pexels

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još