Privođenje aktivistkinja na dan borbe protiv fašizma

Dana devetog novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, privedene su dve aktivistkinje zato što su gađale jajima mural Ratka Mladića. U pitanju su Aida Ćorović i jedno poznato lice Zoomera – Jelena Jaćimović, svima vama poznata po serijalu ilustracija Jachim Zoomira nedelju.

Kako javljaju mediji, a tome svedoče i snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama, aktivistkinje je privela policija u civilu, pritom koristeći silu koja nije bila neophodna za privođenje dve nenaoružane ženske osobe koje pritom nisu pružale otpor.

„Nakon što su bacale jaja na mural Ratka Mladića, prišlo im je 10 neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam videla 15 godina koliko se bavim novinarstvom“, rekla je za portal Nova.rs novinarka Danasa Jelena Diković koja je prisustvovala događaju.

Podsećamo, Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je pre nekoliko dana da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, nakon čega je Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo tu akciju. Zbog, kako kažu, bezbednosnog rizika.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“, naveo je Vulin.

Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince, dok MUP u saopštenju navodi da „policija ne štiti mural, već javni red i mir“. Ovde se otvara pitanje – ko pravi bezbednosni rizik i da li će sutra i neki drugi skupovi, kao što je bio slučaj u nedavnoj srpskoj istoriji, biti zabranjivani zato što smetaju nekome? I kome?

Posao je države da se jasno pozicionira i distancira od ratnih zločinaca i ukloni sa javnih prostora sve sadržaje koji glorifikuju ratne zločine. To nije posao bilo koje organizacije, ili grupe građana. Odlukom da taj grafit ne uklone sa zidova, kao i odlukom da zabrane građanima da isti prekreče, a potom celog dana patroliraju i legitimišu građane i hapse antiratne aktiviste – država jeste vrlo jasno stala na stranu zaštite simbola ratnih zločina. Na svetski dan borbe protiv fašizma, država je stala na stranu fašizma.

Redakcija Zoomer.rs stoji uz svoju drugaricu Jelenu Jaćimović i pruža punu podršku i Jeleni i Aidi i svim aktivistima i aktivistkinjama koji se bore protiv fašizma, rehabilitacije ratnih zločinaca, relativizacije zločina i legitimisanja ratnohuškaške retorike. I danas, kao i svakog drugog dana.

Fašizam nije pobeđen devetog maja, fašizam se svakog dana mora iznova pobeđivati.
I ovaj deveti novembar to jasno pokazuje. I možda danas tako ne izgleda, ali Srbija će biti ponovo na pravoj strani istorije.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još