PRESEK NEDELJE: Evo ne znam.

Znate ono kad mislite da ste informisani i trudite se da budete informisani, a kad vas nešto pitaju o izmeni najvišeg pravnog akta ti budeš u fazonu – „evo ne znam brate šta da ti kažem“. E, to nam je naša politika dala. Nemamo pojma za šta danas glasamo, ali znamo sve o pravnom sistemu Australije. Ili, bar mislimo da znamo.

1. Slučaj nad slučajevima

Foto: Tviter nalog Novaka Đokovića

Iako se danas održava referendum o izmenama Ustava, o tome ne znamo gotovo ništa jer su se nacionalne televizije potrudile da, umesto o tome, emituju specijale o slučaju Đoković. Kao da je to tema od državnog značaja. Iako je jedino što treba da nas zanima – da li je sa pozitivnim testom bio u javnosti i ugrožavao građane Srbije, ili nije. Jer je to pitanje za NAŠ pravni sistem. Sve ostalo je stvar zakona druge suverene zemlje koja se ne tiče ni nas, ni našeg državnog vrha.

O lažnim vestima koje prate ovaj slučaj, pristrasnom izveštavanju i odsustvu bilo kakvog analitičkog pristupa da i ne govorimo. Ulaženje u detalje, nije potrebno. Na ovom slučaju je novinarstvo odavno palo test.


2. Slučaj nestalog Splićanina

Foto: Nova.rs – Goran Srdanov/Nova.rs/MUP Hrvatska/Shutterstock

Taman kad mislimo da tabloidi ne mogu da potonu dublje – o, itekako mogu. I oni klasični tabloidi, a i oni koji to, načelno, nisu.
Dve nedelje navlačenja klikova i nabijanja tiraža na uštrb nečije porodične tragedije. Proganjanja porodice i jurenja „potresnih ispovesti“. Sve je kulminiralo, ili možemo samo da se nadamo da je to kulminacija, sa izveštavanjem o navodnim posetama bordelima i objavljivanjem lažnih eksplicitnih snimaka sa „orgijanja“. A kad je to „palo u vodu“ kao potpuna laž – onda su se okrenuli ka tome da saznaju „sve o Splićanki sa kojom je razgovarao“. I tako u nedogled.
Na ovom slučaju je test pala država, jer jedan nestanak stranog državljanina ne može da reši već dve nedelje… a od medija, pa ništa drugo nismo ni očekivali.


3. Havarija u Kolubari

Foto: Wikipedia

Još jedna havarija, još jedan problem EPS-a i još jednom nam energetska (ne)stabilnost nije glavna tema. Ni to čija je odgovornost, ni ko će snositi posledice. Tabloidi su se okrenuli protiv Zorane Mihajlović, ali to je ono što i rade. Nije da smo dobili analitički pristup temi, već pričamo o „havarijama“ i „sabotažama“. Jer to daje brzi klik, a za ozbiljno analizu nemamo vremena. Jer imamo važnije teme. Kao na primer da se brinemo da li će Novak Đoković zaraditi još para na nekom turniru. Jer, to je državno pitanje, EPS nije.


4. Oboreni svi rekordi

Foto: Marko Edge / Danas.rs

Ne po dužini i raskoši vatrometa, iako je taj „rekord“ direktno prouzrokovao ovaj drugi – onaj po broju zaraženih od korona virusa. Ponovo smo na tronu. Pune ambulante, ljudi umiru u redovima, smrzavaju se i po devet sati da bi stigli na red za pregled i testiranje… ali to očigledno nije tema ni za državu, ni za krizni štab. Pojedini članovi kriznog štaba, umesto na vanrednim sednicama za rešavanje zdravstvene krize, mogli su se videti na protestima za prava Novaka Đokovića da se ne vakciniše.


5. #NisamPrijavila

…zato što kad prijavi jedna od najhrabrijih žena u zemlji, kažu joj na Tviteru da „laže kurva“ i da je „trebalo da je udari i ranije“. Odnos javnosti prema slučaju partnerskog nasilja koje je doživela Jelena Karleuša najveći je dokaz zašto se žene odlučuju da ćute.


6. Ekološki protesti

Izvor: Luftika / Danas

Više nisu izgleda zanimljivi ni jednim ni drugim medijima. Skoro da nismo ni dobili informacije ni šta se sad zahteva, ni šta su naredni koraci, a ni čiji „zli plan“ stoji iza svega. Čak nisu ni prebrojavali prisutne. U međuvremenu, vlast i dalje oprečnim informacijama zbunjuje građane – od (ne)postojećih potpisanih dokumenata, do najava da će „proterati“ Rio Tinto.


7. Referendum

Ilustracija / Izvor: Informer

Za kraj, tema od koje smo i počeli – referendum.
Ovde ne znam šta bih vam rekao. Nije da je ijedna strana, koja se zalaže za bilo koju opciju, iznela bilo kakve racionalne argumente. Nije da je ikakva smislena diskusija postojala. Nismo se bavili našim Ustavom, niti našim reformama pravosuđa, bavili smo se australijskim pravosuđem. Tako da danas zaokružite šta vam je po volji.

Do sledeće nedelje…

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još