NAJBOLJI SPRSKI KVIR SADRŽAJI

U poslednjoj epizodi podkasta „Osam boja“ razgovarali smo o domaćim kvir sadržajima. Loša vest – nema ih mnogo. Dobra vest – sve ih je više. I za to se posebno možemo zahvaliti mladim FDU-ovcima, koji svake godine donesu nove kratke filmove na „Merlinka festival“. A jedan naš mladi autor, Stefan M. Mladenović, radi kvir filmove na španskom jeziku. I odlični su. Možda malo i kontroverzni.

Posebnu pažnju posvetili smo filmu „Pored mene“ Stevana Filipovića, trenutno jedinog autovanog gej muškarca u filmskoj industriji. Kao što je sam rekao u „Nadrkanom hodanju“, vremena se menjaju – od toga da niko nije želeo da glumi gej likove u njegovom filmu, do toga da sada u većem broju ostvarenja postoje kvir likovi. Posebno smo pozdravili Kaličanina, Timotijevića i Pajića koji ne beže od tih uloga.

U svetu književnosti, pionirsku poziciju ima Stefan Mihajlovski koji u svojim romanima problematizuje istopolne veze i (seksualno) nasilje, kao i Bookvar koji redovno objavljuje zbornike kratkih kvir priča.

Ipak, nekako, najzanimljivija nam je muzika. Toliko zanimljiva da je Nemanja napravio mali kviz za Irinu, a njen zadatak je bio da prepozna pesmu po kvir stihu koji sadrži. Moramo reći da se Irina nije baš proslavila, pa pozivamo vas da trknete na naš Instagram i testirate svoje znanje! 😊

A Nemanja je ovu pesmu proglasio za domaću kvir himnu!


Ceo podkast možete slušati na svim stream platformama!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još