PRESEK NEDELJE 4.0 – Upisani i otpisani

Nova sezona, novi presek nedelje! Naterali su, kaže redakcija moraš. I ja šta ću.

Naravno, novi početak mi je mnogo olakšala (pred)izborna situacija u Srbiji, mada, ruku na srce, od kad se bavim novinarstvom mi smo u nekoj (pred)izbornoj situaciji. Tako da će ovaj presek nedelje, ne prvi, no nulti – biti (pred)izborni.

Ko su upisani, a ko otpisani i povratku kojih otpisanih upravo svedočimo? Ko ide pod jednu šljivu, a ko pod dve? Ko su drugari dobri stari, a ko je sam kao list na vetru? I da li je, ipak, najbolje kada si solo?

UPISANI

Foto: N1

Kako to obično biva, a već može da se izvadi statistika jer se češće spremamo za izbore nego što spremamo ajvar – prvi listu predaje SNS, u rekordnom roku sa rekordnim brojem potpisa. A ko je na listi? Pa u vrhu za grad Beograd naravno sportisti – pored bivšeg gradonačelnika Šapića, tu su Tipsarević, Kešelj i Soro – ali i Iva Štrljić, Branko Kockica i Žika Šarenica. Šta toliko motiviše sportiste na šurovanje sa vlastima? Nadam se da niko ozbiljno ne postavlja to pitanje, može biti samo retorički.

Elem, nakon što je ova ekipa u vrhu, praćena još nekim imenima kao što je romska operska pevačica Nataša Tasić Knežević, itd – na poziciji ispod 50 mesta se nalaze Ana Brnabić i Siniša Mali.

A na vrhu liste za parlamentarne izbore standardna ekipa – Vučević, Brnabić… redom.

E, da… znate li ko je u nazivu liste. Pa naravno Vučić. Neki će stručnjaci reći da to nije po Ustavu, ali šta oni znaju.

Na listi su i neki članovi SPO, koje predlaže SNS, a još uvek su u SPO. Ali hajde da ne tražimo baš u svemu logiku.


OTPISANI

Foto: N1

Nakon nepunih godinu dana na funkciji, Vulin daje ostavku na poziciju direktora Bezbednosno informativne agencije. Zašto baš sada? Nagađa se. Ali nekako se po tajmingu naslućuje da pre ima veze sa izborima, nego sa tetkom iz Kanade.

Jedino što zasigurno znamo je da se Vulin nalazi na listi američkih sankcija. Vlast će reći – zbog veza sa Rusijom. N1 će podsetiti ga SAD povezuju sa organizovanim kriminalom, trgovinom narkoticima i pomaganjem da se „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“.

Ja smatram da je veoma važno, da je strašno važno, strašno važno da se sprovede istraga“, rekao je Vučić 12. jula, podseća N1. Vučić je takođe rekao i da su mu sankcije „produžile život“, jer bi možda Vulina i smenio – ali sada ne može. I nije. Vulin se smenio sam. U trenutku raspisivanja izbora. Dogovor?

A šta je sve trebalo da se istraži? Pa recimo Jovanjica, u vreme kada je bio ministar rada. Ili nestale kamere u vreme kada je bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ili Krušik u vreme kada je bio ministar odbrane. Ili praćenje inspektora Milenkovića, načelnika odeljenja koje je otkrilo Jovanjicu od strane Bia – u vreme dok je bio direktor.

Da pikadom birate bilo koju funkciju koju je obavljao – deluje da nešto tu ima da se istraži.

A istražilo se ništa.

Samo je Vulin, za sada, otpisan. Ali svesni smo svi da je to „za sada“ vrlo kratkog daha i da će se vratiti jači nego Jutka.


POVRATAK OTPISANIH

Postaje verovatno da ćemo polivanje vodom, iznošenje iz sale i kletve moći da gledamo ponovo u Skupštini – makar onoj gradskoj. SRS i SNS se vraćaju pod istu šljivu, bar za beogradske izbore. Za republičke SRS ide samostalno, a listu predvode dva Šešelja i Vjerica Radeta.

Za ove izbore SNS je povampirio i još jednog figuru naše prošlosti – Tomu Nikolića. Za određene glasače on verovatno predstavlja i dalje… legitimitet?

Ni opozicija nije propustila da vrati otpisane. Iako smo mislili da nećemo više čuti za LDP u političkom smislu, Čeda Jovanović kaže da se vraća u politiku i da će na izbore izaći samostalno. I da će se vratiti kao kada je devedesetih poveo studente i napravio najveći protest ikada. Možda očekuje i da ponovo pravimo „Čedo, oženi me“ parole?


SVI POD ISTU ŠLJIVU

Opozicija je uspela da se ujedini, makar ona koja se smatra demokratskom i liberalnom. Stali su pred ove izbore pod istu šljivu i levičari i centar i onaj malo desniji centar (ali ne ba mnogo desni, njih su amputirali) i svi pod parolom „Srbija protiv nasilja“.

Listu predvode Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, Đilas kaže da će biti poslanik sigurno – a okupljene stranke su Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zeleno levi front, Zajedno, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana, Rumunska partija, Stranka slobode i pravde i Srbija centar.

Od Mike do Ponoša, dakle.

Kada je u pitanju nivo Beograda, ipak je malo drugačije. Nosilac liste na beogradskim izborima je poslanik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović. Dobrica kaže da izbori „nisu trenutak kada treba mnogo solirati i kada treba biti izbirljiv“, ali i da „postoji velika šansa da se vlast promeni i da dođe do promena koje su više načelno demokratske“ – tako je Dobrice, ali samo pod uslovom da nedostatak „probirljivosti“ ne dovede do toga da se na izborima podrže opcije koje nisu demokratske.

U tom slučaju, ipak – bolje je kada si solo.


IPAK POD DVE ŠLJIVE

Foto: Beta

Koalicija „Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga“ koju predvode Dveri i Zavetnici predala je svoju listu. Nakon što nisu mogli da se dogovore šta će i kako će i ko sa kim hoće, a ko sa kim neće – Dveri i Zavetnici će furati jedan front koji je otvoreno protiv „evropskog puta“ i „državotvoran“ (pošto smo do sada bili plemenski savez pa je potrebno da nas Boško i Milica naprave na državu), a drugi koji će furati Nada… je isto protiv „evropskog puta“ i sve to – samo je evidentno jedina razlika u tome što Nada hoće da sarađuje sa ostatkom opozicije – a „državotvorni“ neće ništa što ima veze sa zapadom. Odjednom. Do juče im nije smetalo. A ni SNS u određenim situacijama, videli smo fotke.

Ali dobro, populizam mora biti osnovno usmerenje desnice jer bez populizma sledi ogoljavanje, a ogolavanje bi značilo i to da fensi reči kao što su „rodoljublje“, „patriotizam“ i „državotvornost“ (korišćene u njihovom kontekstu) zamenimo pravim izrazom – fašizam.


DVA DRUGARA DOBRA STARA

Kad je lista SPS-a u pitanju, ništa se ne menja. Glasaš za Dačića (pompezno najavljenog kao narednog premijera Srbije) – dobiješ Palmu. Ništa Dačiću ne smeta to što mu je drugi na listi Palma, dugogodišnji vlasnik Jagodine i glavni afere „bunga bunga žurki“. No, šta bilo sa tom aferom? Seća li se iko šta je i da li je istraženo, nakon što su malobrojni mediji pisali o tome, a više se govorilo o njegovom pozivu Brnabićki da dođe na žurke jer se tu „ljube muškarci sa ženama, žene sa ženama, ali ne i muškarci sa muškarcima“. Ne? Pa dobro.

Jedan izlazi na Paraliju, drugi peva u Paraliji. Friendship goals.

Hajde, bar da nam nešto bude konstatna ovih izbora.

Konstantna je i ljubav SPS-a i porodice Milošević, pa je tako na listi Slobin potomak Marko. Ne sin, Marko S. Milošević (onaj sa Bambilendom, što upada naoružan u medije jer su objavili da mu se rodio sin – čak i ako je u pitanju hvalospev jer pretio je Vučićeviću, a šta drugo Vučićević objavljuje ako ne hvalospeve onima koji su u tom trenutku na vlasti) – on je još uvek u izbeglištvu u gde drugde nego Rusiji – već unuk Marko M. Milošević (taj o čijem je rođenju objavljen hvalospev).

Za anksiozne ljude koji ne vole promene – ove konstante su super stvar.

E da, dok smo kod konstanti, pogodite ko im je kandidat za gradonačelnika Beograda? Toma Fila. Živimo devedesete, all over again.


SAM KAO LIST NA VETRU

Nakon što mu je dobar deo stranke otišao sa Aleksićem u koaliciju „protiv nasilja“, a pregovori oko jedne šljive za sve desničare propali – Jeremić nije stao ni pod jednu šljivu. On je tvrd orah, voćka čudnovata, koji će na izbore ići sam „ali u koaliciji sa narodom“. Sam, kao list na vetru. Poslednji mohikanac. Bacite sami svoju krindž foru.


A PREDIZBORNA ATMOSFERA?

Izbori su raspisani prvog novembra, a sutradan je obeležen Međunarodni dan protiv nekažnjavanja zločina protiv novinara. U Srbiji obeležen napadom na autore_ke dokumentarnog filma o predsedniku, na Danas koji je govorio o tome ko NIJE Vučićev otac (nakon što je sam Vučić to ime pomenuo u emisiji), kao i na ceo United Media koji je odbio da emituje predizborni plaćeni sadržaj. Jer, izuzev toga, vladajući na istom neće da se pojave. Hoće da plate spot, ali neće da odgovore na pitanja.

Srećni nam izbori!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još