Polovina mladih u Srbiji bez prihoda i želi da napusti zemlju

Čak 57% mladih u Srbiji ne zarađuje, dok njih 49% iskazuje želju da napusti zemlju, rezultati su „Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji“ koje je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS). Istraživanje je pokazalo da pored pomenutih 49% mladih koji planiraju da odu iz zemlje, još 40% mladih „ne otpisuje ovu mogućnost“.

Istraživanje je takođe pokazalo da pored toga što više od polovine mladih ljudi u Srbiji nema prihode, svega 12% mladih zarađuje više od 80.000 dinara. Nasuprot ovoj brojci, čak 88% mladih smatra da je više od te cifre potrebno za pristojan život u našoj zemlji. Ovi podaci objašnjavaju zbog čega mladi sve više razmišljaju o tome da pristojan život potraže u nekoj zapadnoj zemlji.

Ono što je takođe zabrinjavajući podatak koji govori o ekonomskom položaju mladih jeste to da skoro petina radi na crno, bez ugovora, a da 74% mladih koji su bili angažovani putem radnih praksi za to nije plaćeno.

Izveštaj koji je danas predstavio KOMS predstavlja najsveobuhvatnije istraživanje o mladima kod nas, a realizuje se već šesti put za redom. Pored podataka o ekonomskom položaju, istraživanje je ispitivalo i politički angažman i stavove mladih.

Rezultati pokazuju da je nešto više od polovine mladih koji su biračko telo u Srbiji (57,8%) glasalo na izborima održanim trećeg aprila ove godine. Ipak, gotovo polovina mladog biračkog tela još uvek apstinira, a najčešće navođeni razlog za to što je veruju da ništa ne mogu da promene (21.7% ispitanika).

Zanimljivi su i podaci koji ispituju stavove mladih, koji se kreću na lestivi od liberalnog do autoritarnog. Tako čak 57% mladih veruje da je našoj zemlji potreban jak lider koga će narod slediti, što govori o autoritarnosti, kao i da Srbija nije primljena u EU jer ne želi da prizna Kosovo (60% mladih). Sa druge strane, mladi pokazuju liberalnije stavove nego što se pretpostavljalo kada su neke druge društvene teme u pitanju. Tako gotovo polovina (46%) podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama (nasuprot 44% koji se protive), a čak 79% mladih podržava legalizaciju marihuane, od toga 53% potpunu, a 26% u medicinske svrhe. Marihuanu je, prema podacima istraživanja, već probalo 55% mladih.

Država koja zapostavlja sistemsku brigu o mladima odriče se budućnosti„, zaključila je još jednom Krovna organizacija mladih Srbije nakon predstavlja istraživanja.

Foto: KOMS

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Stav mladih: Da li Srbija treba da uđe u EU, ili ne?

Debata Da li Srbija treba da bude članica EU?, koju su realizovali učesnici Erasmus+ programa EU Influencers zajedno sa Debatnim klubom Fakulteta...

Buč Kesidi napunio Tašmajdan, a mi smo bili na licu mesta

Prethodnih meseci euforija se prikradala, a 16. septembra konačno smo mogli i da je pevamo zajedno sa pančevačkim dvojcem Buč Kesidi. Prvi...

Otvorena izložba Matilde Romanjoli – „Sun Beneath/Sunce ispod“ u Bioskopu Balkan

Savršena studija tela u vidu monumentalne skulpture dvostrukog portreta koju morate videti uživo! Italijanska umetnica mlađe generacije, Matilde Romanjoli...

Otvoren konkurs za drugu generaciju ZOOMER digitalne laboratorije

Omladinski portal ZOOMER raspisuje konkurs za drugu generaciju polaznika i polaznica programa „ZOOMER digitalne laboratorije – Zlab“! Program je...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još