Pokret Future4Youth pokrenuo Deklaraciju za uvođenje obrazovanja iz oblasti životnih veština u zvanične obrazovne sisteme

Pokret Future4Youth okupljen oko Inicijative mladića ima za cilj da približi različite glasove civilnog društva, neformalnih grupa građana, roditelja, nastavnika i drugih pristalica oko istog cilja – rešavanja pitanja i zagovaranja prevencije nasilja, rodne ravnopravnosti, životnih veština i zdravstvenog obrazovanja u školama širom Balkana

Ovaj pokret pokrenuo je akciju potpisivanja Deklaracije kojom se traži uvođenje obrazovanja iz oblasti životnih veština u zvanične obrazovne sisteme.

Došlo je vreme za promene na Balkanu i moramo da udružimo napore i iskustvo u jedan društveni pokret usmeren na prevenciju nasilja, rodnu ravnopravnost, obrazovanje iz oblasti životnih vještina i promociju zdravih životnih stilova među mladima širom Balkana„, navodi se u tekstu Deklaracije.

Vrednosti koje zastupa Inicijativa mladića jesu ravnopravnost, različitost, inovacije i kreativnost, solidarnost, transparentnost i odgovornost i omladinsko vođstvo. Promene koju žele da vide obuhvataju to da programi obrazovanja iz oblasti životnih veština kao što je Program Y budu obavezni u formalnom školskom programu širom regiona Zapadnog Balkana, te da platforma Future4Youth deluje kao resursni centar za obrazovanje iz oblasti životnih veština i zagovarački centar za osnaživanje članova da razmenjuju iskustva i preduzimaju zajedničke akcije na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Dugoročno, osnažene zajednice deluju kao dugoročni agenti promena za prevenciju nasilja, rodnu ravnopravnost, životne veštine i zdravstveno obrazovanje u školama, što će doprineti promeni stavova o prevenciji nasilja, rodnoj ravnopravnosti, životnim veštinama i zdravstvenom obrazovanju među mladima na Balkanu.

Potpisivanje Deklaracije organizovano je 25. januara u Dorćol Platzu, nakon izvođenja predstave „Gidionov čvor“ koja prati susret i sukob nastavnice i majke dečaka Gidiona dva dana nakon dečakovog samoubistva, a koja je nastala na osnovu teksta Džone Adams.

Takođe, svi zainteresovani građani i građanke Deklaraciju su mogli da potpišu i 30. januara u Dorćol Platzu, nakon izvođenja predstave „Muškarčine“ Reflektor Teatra, koja govori o odrastanju dečaka u društvu opterećenom stegama toksičnog maskuliniteta. Nakon predstave organizovan je i razgovor sa glumcima predstave, sa fokusom na radu Inicijative mladića i izazovima kroz, sada već desetogodišnje, iskustvo rada Inicijative.

Deklaracija je uživo potpisivana simbolično na interaktivnoj tabli, dok se potpisivanje prave Deklaracija odvija online na sajtu Inicijative mladića. Potpisivanje je još uvek u toku i svoju podršku vrednostima Inicijative mladića možete pružiti putem ovog linka.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još