Podcast Mladost s1:e8 / Marka Žvaka / Zoomer

U osmoj epizodi podcasta Mladost napravile smo mali presedan i razgovarale sa dva gosta, koji čine jedan nerazdvojni tim. Naši sagovornici bili su Dušan Šaponja i Dušan Čavić, autori i voditelji emisije Marka Žvaka koja daje glas malim, običnim ljudima, često skrajnutim na društvenu marginu i često neprimetnim. Sa Dušanom i Dušanom prošetali smo se kroz vreme, pričajući o radijskim počecima, televizijskim izletima, ali i slobodi i nezavisnosti koju pružaju internet formati.

Mnogo pre Marke Žvaka, Dušan i Dušan počeli su sa radio dramama i sasvim slučajno, postali deo radijskog sveta. Nakon toga su se sa novim konceptom, emisijom Ciklotron, preselili na “male ekrane”, što je trajalo sve dok uredništvo nije odlučilo da takvi formati “nisu isplativi”. Tako se desila još jedna transformacija, ovoga puta u popodnevnom televizijskom terminu – Marka Žvaka.

Starije generacije nas pamte po Ciklotronu, dok mladi ni nemaju pojma šta je to, za njih smo Marka Žvaka, videćemo koliko će to trajati…”

Snimanje ovakvog formata nije nimalo jednostavno, obzirom da Dušan i Dušan sada sve rade potpuno samostalno, a priče koje nam predstavljaju često su teške i potresne. Međutim, njihova emisija jedna je od retkih koja gotovo nevidljivim ljudima, njihovim pričama, bizarnim i intrigantnim, daje delić medijskog prostora i mogućnost da budu viđeni. Događa se da njihove emisije izazovu reakcije i da akterima bude ponuđena neka vrsta pomoći, tako da se Marka Žvaka može smatrati i stalnim podsetnikom na društvenu solidarnost.

“Trudimo se da ispratimo neke priče, alla javni servis, jer, njih su svi drugi – odjavili”

Dušan i Dušan poslali su nam dve fotografije, koje predstavljaju njihova “sigurna mesta”. Međutim, njihove fotografije se potpuno razlikuju. Dok je Dušan Šaponja odabrao fotografiju radnog naziva “Kuhinja” jer se ovih dana najsigurnije oseća u svom stanu, i u svojoj kuhinji, gde može da uživa u hrani koju sprema za svoju porodicu, Dušan Čavić izabrao je da sa nama podeli delić istorije.

“…Tad sam bio sa svojim roditeljima i bratom, sa primarnom porodicom, na Plitvičkim jezerima. To su osamdesete, vreme kad sam bio potpuno zaštićen… To vreme je moj safe place”

Dušanu Čaviću ova kriza donela je više vremena za njegovu porodicu, manje stresa i neku vrstu mira. Zbog toga se oseća zahvalnim, jer Marka Žvaka nastavlja sa radom i u vanrednim okolnostima, ali bez dodatnog stresa koji sa sobom nosi svakodnevica. Kada smo ga pitale o njegovim počecima, vreme u koje su kojem su on i Dušan Šaponja počeli, okarakterisao je kao “zlo i naopako”.

“Počeli smo u Krsmancu, i nekako smo zahvaljujući tome bili sklonjeni od svog ludila – hiperinflacije, krize, ratova, međunacionalne mržnje, podstrekivanja ludila…”

Sa Dušanom i Dušanom dotakle smo se i intenziteta snimanja emisija, kao i izmenjenim okolnostima u kojima sada rade. Iako je izazovno, poštuju mere zaštite i trude se da budu odgovorni prema svojim gostima, porodicama i sebi. Nastoje da budu izvor informacija, pa je tako nastala i emisija sa molekularnom biološkinjom Marijom, koja je govorila o epidemiološkoj situaciji u Italiji. Ovom i još mnogim emisijama, Marka Žvaka je, uprkos početnom planu da se drže podalje od teme virusa i epidemije, uspela da bude alternativni javni servis svojih gledalaca.

Za više zanimljivih detalja o Dušanu i Dušanu iz Marke Žvaka, njihovom poslu i karijerama, ali i njihovim vrednostima i motivaciji, preslušajte osmu epizodu podcasta Mladost. Imaćete prilike da čujete i sjajnu pesmu mladog benda koja će, sigurne smo, ulepšati i vašu samoizolaciju.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjema nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još