Podcast MLADOST s1:e7 / Kukla Kesherović / Zoomer

U današnjoj epizodi razgovarale smo sa Katarinom Rešek, poznatijom kao Kukla Kesherović. Kukla je pevačica, filmska rediteljka i producentkinja, heroina mladosti koja je sa nama podelila delić svojih dana u izolaciji, ali i poslovne planove koji čekaju “dan posle”.

Kukla je u svojoj izolaciji, nakon početnog šoka i procesa prihvatanja izmenjene društvene situacije, odlučila da doprinese onoliko koliko može, odlučila je da stvara. Smatra da ne treba da budemo pod pritiskom da moramo da budemo produktivni, jednostavno, treba da pokušamo da prebrodimo krizu. Smatra da homosapiens brzo zaboravlja, i da ćemo ovu krizu brzo zaboraviti, kao što smo sada zaboravili neke stvari koje smo smatrali neophodnima.

Kada smo je pitali za njene početke, otkrila nam je da je na njenu estetiku i prve radove uticao MTV, odnosno muzika i spotovi koji su se tamo “vrteli”. Počela je u svom malom slovenačkom gradu Kršku, u kome nije bilo ničega (osim nuklearne elektrane po kojoj je poznat), nakon filmske radionice. Krško je tako dobio mladu snimateljku, reporterku i montažerku – Kuklu. Školovanje ju je kasnije odvelo u Ljubljanu, gde je završila Akademiju i gde je kasnije nastavila da stvara.

“Gledala sam MTV još kao dete, i onda mi se činilo da je sve što se oko mene dešava deo nekog video spota… Mislim da je dobro što sam počela neformalno, jer i danas mnoge stvari radimo neformalno, mnogo neformalnije nego većina. Mislim da je to ključ, možemo da radimo stvari na svoj način.”

Taj svoj način i svoj izraz opisala je kao slavic gangsta geisha pop, onog trenutka kad je shvatila da ne može i ne treba da zvuči kao neko drugi, već kao – Kukla.

“Slavic je jer zaista zvuči slavic, gangsta jer mi se smučio taj wannabe gangsta stil, a geisha jer je žena na Balkanu često u ulozi gejše”

Fotografija koju nam je Kukla poslala predstavlja mali sneak peak na novi spot koji je u nastajanju, a na fotografiji je njeno sigurno mesto, koje čine dve stvari – njena umetnost i proleće. Ovu fotografiju još uvek niko nije video, čak ni njeni najbolji prjatelji, a ona odiše energijom ponovnog rađanja i ponovnog buđenja.

“Mislim da kreiraš svoj sejf plejs tako da ne bežiš od opasnih stvari, nego da im pogledaš u oči, u smislu, da pogledaš strahu u oči. Tad si hrabra”

Kukla nam je u veoma specifičnoj 2019. godini zajedno sa Senidom “pokazala mišiće” i dokazala koliko su mlade umetnice snažne, naročito kada rade zajedno. Takođe je istakla koliko je izazovno biti radnik u kulturi, da se često radi u nemogućim uslovima, u kojima bi većina ljudi odustala. Međutim, ona i “njena ekipa” su u protekloj godini uspeli da urade neke važne stvari, i pokazali da je za umetnike važno da istraju, ali i da ponekad imaju sreće.

Otkrili smo vam deo razgovora sa Kuklom Kesherović, a sada vas pozivamo da preslušate celu emisiju, i saznate još mnogo zanimljivih detalja o njenom životu, radu i umetnosti. Sa nama je podelila i jednu od svojih omiljenih pesama, sa porukom da umetnici i intelektualci ponekad moraju i da se opuste i pristupe životu “malo laganije”.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjema nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcasta su Jana Šarić i Tamara Urošević.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još