Pašin vodič kroz kovid

Sada sam već siguran. Oborio sam rekord po broju puta koliko sam preležao ovu prokletinju. Iako bi možda neko pomislio da sam sa kovidom postao blizak prijatelj, jer mi je ovo treći put kako stupam u karantin, moram vam reći da se osećam isto kao kada su nam stizale poruke koje su nas upozoravale na sve bliži „italijanski scenario“. Iako sam uredno nosio masku, izbegavao gužvu i vakcinisao se, ponovo se nalazim u situaciji gde strepim za svoj i život svojih najbližih.

Prvi korak – najvažnije je ostati pribran.

Test koji ste uradili u kovid ambulanti je pokazao pozitivan rezultat, krenuli ste kući. Verovatno, poput mene, nemate novca za taksi tako da ulazite u javni prevoz. Svesni ste činjenice da ste opasnost po javno zdravlje i zato nosite tri para maski, rukavice i bežite od ljudi. Ali, kako se autobus puni, shvatate da ste verovatno jedina osoba sa maskom na licu. Tada Vam padaju na pamet sve iskrivljene slike koje je naše društvo projektovalo tokom ove krize. Od Srkija Udbe, preko odlikovanog div-junaka dr Nestorovića. Tada se morate iskontrolisati. Nemojte skidati masku, pored ogromnog iskušenja. Nemojte ih izljubiti ka’ kuma. Zabodite nos u telefon i gledajte da siđete što pre.

Drugi korak – krkajte se vitaminima i ćutite pod ćebetom.

Nije smak sveta, kad Vam Paša kaže. Vakcinisani ili ne, verovatno ćete biti u redu. Pijte terapiju koju ste dobili, trudite se da jedete nešto lagano za stomak i pijte dosta tečnosti. Niko Vam ne garantuje da će sve biti u redu, ali dosta toga zavisi od Vas, što od načina života, što od misli koje Vam teku kroz glavu. Misli ne možete kontrolisati, ali možete pokušati da utičete na njih. Najgore što možete učiniti je početi da tripujete da ćete umreti. Doduše, ne bi valjalo otići ni u drugu krajnost i biti potpuno rasterećen. Najbolje je ne razmišljati previše.

Teško je ne razmišljati o zdravlju bližnjih. Ovaj tekst je više lična uteha nego vodič. Prva dva puta su moji uspeli da izbegnu kovid – ovog puta mi je majka prva obolela. Njeno zdravstveno stanje je daleko od idealnog. Lagao bih vas kad bih vam rekao da dva dana nisam spavao jer se brinem za nju. Srećom je vakcinisana, tako da joj je stanje stabilno. Najteži simptomi variraju od ozbiljne malaksalosti do blago povišene temperature.

Treći korak – nakon što pregrmite prvih par dana i kada Vam temperatura spadne, pokušajte da uživate u karantinu.

Ovo je privilegija koju mogu imati studenti ili generalno paraziti poput mene. Doduše, ako i radite od kuće, možda možete naći više vremena za sebe. Idealna situacija je ako živite sa nekim ko nije zaražen. Onda ta osoba rinta po savesti dok vi bindžujete „the Office“ (ili „Igru sudbine“ kao neki u redakciji). Tokom ovog trećeg izleta u kovid-lend sam naučio da kuvam. Već neko vreme sam sumnjao na to, ali sada mi je bilo jasno – moja majka nema blage veze sa kuvanjem. Otkako sam počeo da kuvam, svi smo se propisno ugojili. Pašina tajna – udrite po začinima kao da sutra ne postoji.

Ostale korake ne moram objašnjavati, sve se svodi na individualni razvoj situacije. Ali ova tri „koraka“ jesu suštinsko pravilo – ostanite pribrani, slušajte savete lekara i radite na svom mentalnom zdravlju.

Čuvajte se ljudi.

Cover photo: Cottonbro / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još