Održan šesti festival domskog srednjoškolskog filma Jagodini

Festival „Dani Sretena Adžića”, u organizaciji Doma učenika u Jagodini, održan je od 24. do 26. novembra na Pedagoškom fakultetu u tom gradu. Manifestacija, jedina ovog tipa u Srbiji, već šestu godinu za redom proslavlja umetnost filma kroz radove učenika srednjoškolskih domova iz Srbije, a od ove godine poprima i međunarodni karakter.

Ovogodišnja konkurencija je brojala šesnaest domova iz Srbije, ali i dom iz Zenice u Bosni i Hercegovini. Pored toga, kao gosti i budući učesnici festivala, u filmovima su uživali i đaci iz Trebinja i Gabrova u Bugarskoj. „Ja se iskreno nadam da će u nekom trenutku svi domovi u Evropi biti ovde. Tako bismo videli kako žive deca u Engleskoj, Norveškoj, Grčkoj. Koliko god sad to delovalo nemoguće, volim da maštam i to je naša zamisao.”, rekla je Jelena Martinović, idejna tvoriteljka i organizatorka festivala.

Tema filmova je bila slobodna „zato što je život u domu jako šarenolik i mi proživljavamo svašta nešto i svašta nešto možemo i da snimimo”, istakla je organizatorka.

Žiri su činili Jelena Martinović, Petar Mitić, upravnik Gradskog pozorišta u Jagodini, i predstavnica srednjoškolskog doma u Užicu koji je prošle godine dobio nagradu publike. Oni su dodelili šest glavnih i sedam specijalnih nagrada.

Nagradu za najbolju režiju poneo je Dom učenika iz Subotice sa svojim filmom „Dom iz mojih cipela”. Film na zanimljiv način prikazuje upis u dom, domska druženja i ostale delove domskog života.

Nagrada za najbolju montažu je pripala Domu učenika iz Užica koji se predstavio filmom „Pusti brigu, uzmi knjigu”. Replikama napisanim u stihu, film stavlja akcenat na čitanje i uživanje u knjigama.

Nagradu za najbolji scenario dobio je dom učenika srednjih škola „Brankovo kolo” iz Novog Sada za svoj film „Čokolada”. Film opisuje turbulentno i izazovno veče jednog domca.

Nagrada za opšti utisak je otišla Domu učenika „Jelica Milovanović” iz Beograda za film „Domoklonuće”. Film je kratka priča o značaju vršnjačke podrške i izazovima odrastanja.

Najboljim glumcem proglašen je Marjan Brkljač iz Doma učenika u Sremskoj Mitrovici.

Najboljom glumicom proglašena je Sanja Đorđić iz Doma učenika „Jelica Milovanović” u Beogradu.

Kako je žiri na dodeli nagrada izjavio, sve nagrade su izabrane jednoglasno.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još