O sudbini Francuske odlučuje drugi krug izbora

Aktuelni predsednik Francuske Emanuel Markon odneo je pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, a u drugom krugu izaći će mu na crtu Marin Le Pen. Kako piše BBC, na osnovu 97 odsto obrađenog materijala, Emanuel Makron je osvojio 27,6 odsto glasova, Marin le Pen 23,41 odsto, a Žan-Luk Melanšon 21,95 odsto.

Ovo znači da Makron ulazi sa izvesnom prednošću u drugi krug predsedničkih izbora, ali da će ovaj krug biti neizvesniji. Odluka Francuza u drugom krugu usmeriće i sudbinu Francuske – da li će ostati u centru, koji predstavlja Makron, ili će pobediti desnica koju predstavlja Le Pen.

Najveće iznenađenje mogao je biti Melanšon, predstavnik francuske levice, međutim on je u ozbiljnu kampanju ušao prekasno i nije uspeo da ugrozi za drugi krug Le Pen. To znači da će desnica i ovog puta, kao i na prethodnim izborima, imati šansu da odnese prevlast.

Kako je za ZOOMER istakao Nikola Perišić, priliv migranata sa Bliskog Istoka, sad i iz Ukrajine dovodi do nacionalnih pitanja. Upravo ova pitanja već su stavljena kao fokus drugog kruga.

Kandidat ekstremne desnice Erik Zemur, koji je osvojio sedam odsto glasova, pozvao je svoje birače da u drugom krugu 24. aprila glasaju za Marin Le Pen.

„Imam mnogo nesuglasica sa Marin Le Pen, ali njen protivnik je doveo dva miliona imigranata i nikada nije pomenuo temu (nacionalnog) identiteta“, istakao je Zemur u obraćanju svojim pristalicama.

Takođe, Marin Le Pen obećala je da će „dovesti Francusku u red u sledećih pet godina“ i istakla da će se u drugom krugu suočiti dve suprotne vizije budućnosti: „Ono što je u igri 24. aprila biće izbor društva i izbor civilizacije“ istakla je Le Pen i obećala da će „obnoviti suverenitet Francuske“ i smanjiti društvene podele, piše N1.

Sa druge strane, Makron je pozvao sve glasače eliminisanih kandidata da ga podrže u drugom krugu i istakao da se nada da će ubediti one koji nisu glasali ili one koji su glasali za ekstremene kandidate.

„Udovoljavati populizmu i ksenofobiji – to nije Francuska“, istakao je Makron, piše N1, i pozdravio „jasnoću pogleda prema ekstremnoj desnici“ koju je ispoljilo više predsedničkih kandidata eliminisanih u prvom krugu koji su pozvali glasače da u drugom krugu glasaju za njega.

A najveću prevagu mogu da naprave upravo glasači Melanšona koji je osvojio više od 20% glasova. Melanšon nije podržao Makrona, ali je jasno više puta naglasio da poziva svoje birače da ne daju nijedan glas Marin Le Pen.

„Ne smemo dati nijedan glas za Marin Le Pen“, tri puta je ponovio Melanšon u svom govoru na kraju prvog kruga izbora, prenosi N1.

Odluka ove petine biračkog tela da podrži Makrona ili ostane održana mogla bi da odluči rezultate drugog kruga. A time i sudbinu Francuske, a posredno i Evrope.

Naslovna fotografija: FOX LIVE NOW, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Stefan Mihajlovski: (Po)pušta anestezija (JK i ja)

Zašto se Jelena Karleuša, koja kaže da je promenila mišljenje o predsedniku, toliko čudi kada neko promeni mišljenje o njoj,...

Fedor Todorović: Nepravda će pasti

To što su mu kao dečaku izvršitelji zakucali na vrata - Fedora je okrenulo ka aktivizmu. Danas se bori protiv sistemskih nepravdi...

Oblakoder slavi peti rođendan uz žurku na dva stejdža

Naše koleginice i prijateljice iz redakcije omladinskog magazina Oblakoder proslavljaju PETI ROĐENDAN, a ovim povodom vas pozivamo na njihovu sjajnu žurku na...

Jelena Brkljač: Empatijom do promena

Jelena Brkljač dolazi iz malog mesta zvanog Ratkovo, ali Sombor smatra svojom lokalnom zajednicom jer tu boravi već 4 godine. Od vrata...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još