Nakon protesta građana pritvor za vozača sa Karaburme

Od juče popodne stanovnici Karaburme protestuju zbog odluke suda da se vozač za Karaburme, koji je u nedelju udario dvojicu dečaka, od kojih je teže povređeni dečak juče preminuo u bolnici, brani sa slobode. Danas je Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio rešenje sudije za prethodni postupak i odredio pritvor do 30 dana za vozača G. L, a vozač je danas uhapšen.

Protest je nastao kao spontano okupljanje komšija, i traje neprekidno od juče, a danas se komšijama pridružio i veći broj građana Beograda, kao i pojedini aktivisti.

„Protest je počeo juče oko pola pet kada se skupilo par ljudi, moja nevenčana supruga i ja, i pozvali smo ostale ljude, pre svega preko društvenih mreža da dolaze. Kako se masa skupljala, tako smo odlučili da blokiramo saobraćaj oko osam sati i nabavili smo megafon. Od tog trenutka protest neprestano traje“, izjavio je za Zoomer Lazar Pavlović, jedan od komšija koji je prvi izašao na ulicu.

„Osim nas komšija sa Karaburme, danas su se pridružili i ljudi iz ostalih delova grada, dolaze i aktivisti pojedinih organizacija i političkih stranaka, ali uglavnom bez obeležja“, dodaje Pavlović.

Blokirana je ulica Marijane Gregoran, na uglu sa ulicom Pana Đukića, na pešačkom prelazu gde je dečak nastradao. Potpisuje se i peticija „Pravda za Stefana“ – predlog Stefanovog zakona. Pored hapšenja vozača koji je usmrtio dečaka, komšije traže i odgovornost snosi i sudija koja je prvobitno dozvolila da se osumnjičeni brani sa slobode.

„Prvi zahtev protesta – hitno hapšenje i privođenje pravdi je ispunjen. Drugi zahtev je profesionalna i krivična odgovornost sudije Radmile Đerić i ostalih koji su odgovorni za sramno puštanje ubice da se brani sa slobode“, navodi Lazar Pavlović i dodaje da će videti koje su mogućnosti za podnošenje inicijative za izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i Krivičnog zakonika u delu koji se tiče ovakvih dela i visine kaznene politike.

Podsećamo, kako pišu mediji, nesreća se dogodila u nedelju kada je vozač L.G. naleteo na dvojicu dečaka koji su sa ocem prelazili ulicu na pešačkom prelazu u ulici Marijane Gregoran. Vozač je pobegao sa mesta nesreće, a potom na saslušanju se branio čutanjem, piše Blic. Blic piše i da je tužilaštvo tražilo pritvor do 30 dana za vozača, zbog straha da ne pobegne iz zemlje, međutim odluka suda je da se vozač brani sa slobode. Stariji dečak Stefan, koji je bio teže povređen, u četvrtak je podlegao povredama.

Cover photo: Vesna Lalić / Nova.rs

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još