Na Međunarodni dan mira: Putin objavio mobilizaciju u Rusiji

Dana 21. septembra 2022. godine, na Međunarodni dan mira, predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji. Kako je naveo, samo rezervisti koji su služili u vojnim snagama i imaju vojno iskustvo biće mobilisani.

Putin je objasnio da je ovo potrebno jer se Rusija suočava sa „produženim konfliktom u Ukrajini i Dombasu„, te da „Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva„.

Rusija, kao i do sada, će zaustaviti sve koji teže da vladaju svetom, prete raspadu i porobljavanju države. Zapad je krenuo na nuklearne ucene, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije“, naveo je Putin i dodao da je „specijalna operacija bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini„.

Međutim, ako je do sada i bilo onih koji su mislili da se radi o „specijalnoj operaciji“ sa ciljem „denacifikacije“ Ukrajine, o tome više ne može da bude reči. Kako je na N1 istakao novinar Milan Lakićević, kada se krene u mobilizaciju vojske više ne može da se govori u terminima „specijalnih vojnih operacija“, već se radi o objavi rata.

Nakon obraćanja Putina je specijalna vojna operacija prerasla u pravu invaziju, pravi rat. Pošto nije bilo mobilizacije, to je vojno – tehnički moglo da se smatra intervencijom specijalnih snaga, kao da zemlja nije u ratu. Ali, kada zemlja uđe i formalno u rat, onda primenjuje mobilizaciju. Putin je to pokušavao da izbegne, držajući se tog prvobitnog termina, ma koliko bio lažan, a ovo je sada priznanje da je Rusija počela da gubi taj rat. Da Rusija gubi teritorije, a Ukrajinci ih osvajaju“, rekao je Lakićević u „Novom danu“ na N1 i dodao da je u pitanju „potez očajnika“.

Lakićević je to poredio sa Hitlerovim postupcima u Drugom svetskom ratu: „Hitler kada je počeo da gubi rat, počeo je da mobiliše sve živo„, podsetio je Lakićević.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još