Milica Veličković: Nakon vakcinacije simptomi covida bili su daleko blaži

Jedan od najzastupljenih narativa kada su u pitanju covid-19 virus i vakcinacije je da se ne možemo ponovo zaraziti ako smo preležali virus i da nas vakcinacija štiti od ponovnog zaražavanja. Sa nama je danas Milica Veličković, koja u svom iskustvu ima dva preležana korona virusa, od toga jedan upravo između dve doze vakcine.

Kakav je osećaj kada dobiješ „najsmešniji virus“ iliti „virus koji ne postoji“?

Da li je baš smešan virus ili je veoma smešno kad ga dobiješ… ja ne mogu da budem saglasna sa tom izjavom, s obzirom na to da sam dva puta imala kovid i moram da kažem da je ostavio ozbiljne posledice po moje zdravlje i mislim da ništa nije smešno što se toga tiče.

Prvi put si covid dobila prošle godine?

Tako je, u avgustu prošle godine. Tada sam prvi put osetila simptome u vidu bolova u grlu, koji su uz pomoć septoleta posle dva dana nestali. S tim što sam istog dana uradila krvnu sliku, tada je već krenula priča da je CRP visok ako imate covid. Grlo je prestalo, nisam više osećala bolove, ali posle nekoliko dana se vratio ne samo bol u grlu, već i bol u plućima. To je bio osmi dan od prvih simptoma, kada sam ja shvatila da mi je sve gore i gore i otišla u covid ambulantu da se testiram.

Drugi put kada si dobila covid je bilo između dve doze vakcine?

Zapravo, ja sam temperaturu dobila posle revakcine, s tim što moj doktor smatra da je covid u stvari krenuo pre revakcine. Krenulo je isto sa bolom u grlu i plućima, ali pošto sam pre toga imala neku situaciju da mi je bio oslabljen imunitet, mislila sam da nije moguće. Međutim, posle revakcine temperatura je ponovo krenula da bude visoka, imala sam isti onaj osećaj u plućima i bila sam 100% sigurna da je to covid. Jednostavno, kada ga prvi put preležite sigurni ste da je to to, jednostavno poznajete ga. Nestalo mi je i čulo mirisa, kao i prvi put, samo što se drugi put to brže desilo. Temperatura je trajala nekih 7-8 dana, ali simptomi su bili daleko manji i cela faza je trajala kraće u odnosu na prvi put i nije bilo toliko teško.

Kako je iskustvo prvog dobijenog covida uticalo na tvoju odluku o vakcinaciji?

Prvi put nije uopšte bilo naivno. Ja sam mesec dana bila na antibioticima, imala sam obostranu upalu pluća, tj. oba plućna krila su mi bila zahvaćena tim flekama, kako ih nazivaju. Bila sam na inhalacijama, srce mi je stradalo, smanjen mi je kapacitet srca na 70%. Dugo nisam mogla da povratim kilažu. I nijednog trenutka se nisam dvoumila oko vakcine. Onog momenta kada je krenulo da se priča o tome bilo je jasno da ću ja to uraditi. Za mene je reč struke ono što je najbitnije, ja lekar nisam i logično je da ću verovati lekarima i ljudima koji se danoćno bore da pronađu rešenje za ovo što se dešava. Nijednog momenta nisam imala nikakvo dvoumljenje, moja odluka je uvek bila da ću se vakcinisati.

Šta kažu lekari, koliko je vakcina uticala na to da drugi put imaš blažu sliku?

To je zanimljivo zato što drugi put kad sam se razbolela sam bila ubeđena da ako sam vakcinisana ne postoji šansa da dobijem covid ponovo, a kod mene se baš to dogodilo da sam neposredno pre revakcine bila pozitivna. Moj lekar je to veoma lepo objasnio – vakcina ne znači da ste vi zaštićeni da nećete ponovo dobiti covid. Dobićete, kao što sam i ja, ali sa mnogo blažim simptomima i prevazići ćete mnogo lakše nego da niste vakcinisani. To se u mom slučaju i pokazalo. Drugi put je, u odnosu na prvi, prošao mnogo lakše i to su pokazali i rezultati.

Ceo prilog možete pogledati na našem youtube kanalu

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još