Matine žurka: Fabrika poezije

Nova sezona uživanja u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije otpočinje 16. juna matine žurkom na kojoj ćete imati priliku da uživate u prelepom ambijentu, dobroj muzici ali i poeziji. Za muziku je, ovoga puta, zadužen Ivan Zupanc koji će birati muziku inspirisanu radom, radničkim pravima i pozicijom radnika u savremenom društvu. 

U okviru matinea biće predstavljena publikacija koja je rezultat radionice Mesto pesnika u radničkom stroju, knjižica koja okuplja autorske poetske materijale učesnika. Radionica je održana u okviru izložbe „O fabrikama i radnicima”, a rezultat su materijali nastali kao posledica diskusija i poigravanja, pre svega sa arhivskim tekstovima i poezijom radnika, koja je takođe činila deo postavke ove izložbe. Sadržaj publikacije čine pesme i opservacije: intimna i društvena svedočanstva o pozicijama savremenih/nekadašnjih pesnika/inja i radnika/ca. Urednica je Maša Seničić, koja je osmislila i vodila radionicu, a zastupljene autorke i autor su Tamara Urošević, Stojan Simijonović, Anđela Milinković, Nevena Paunović, Dunja Ožegović, Isidora Petrović i Jelena Medan.

Na tragu razmišljanja o proizvodnji poezije i pesniku kao radniku, podjednako koliko i o radniku-pesniku, na samom događaju biće postavljen poligon za poeziju – doslovna mala fabrika poezije – u okviru koje će biti moguće proizvesti pesmu u papirnom obliku. Zajedno sa učesnicima radionice, inicijator ovog proizvodnog poduhvata je i Viktor Vejvoda (Kolxoz kolektiv, Thermal Publishing House), češki umetnik posvećen pitanjima ekologije potrošnje, vrednosti i improvizacije. Koristeći tehniku termalne štampe, koja podstiče brzinu i kolaboraciju u produkciji, svi zainteresovani su dobrodošli da se pridruže i na otvorenom stolu doprinesu pravljenjem originane pesme ili poezije od nađenih/arhivskih tekstova. 

Muzika i okupljanje na travi Parka skulptura počinju u 17h. Čitanje poezije učesnika/ca radionice, kao i odabranih radničkih pesama iz nekadašnjih antologija, počeće u 18h. Oblikovanje poetskih materijala biće otvoreno nakon čitanja i trajaće do kraja matinea.

Dodatne informacije možete pronaći i na Facebook event-u.

Avatar
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još